Hlavní obsah

Hvězdy míří do New Yorku. Po Villovi také Čechův spoluhráč Lampard či mozek Barcelony Xavi

New York/Praha

Stalo se už takovým zvykem ve světě špičkového fotbalu, že borci se slavným jménem, ale za zenitem dřívější hvězdné fazóny, zamíří před koncem kariéry mimo evropská kolbiště do exotičtější, zato však velmi dobře placené destinace. Pelé, Beckham, Henry, to je jen několik příkladů velkých hráčů, kteří si zakopali v USA. Hned několik borců se slavnými jmenovkami na dresech by se pak mělo objevit v novém newyorském klubu, kteří vlastní boháči z vedení anglického Manchesteru City.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Připravuje se barcelonský Xavi na novou výzvu ve své bohaté kariéře?

Článek

Podle zpráv deníku Daily Mail se mají fotbaloví příznivci ve Velkém jablku opravdu na co těšit. Nebudou už mít sice šanci zažít naživo velké hvězdy na vrcholu sil, ale už jen jména, která podle všeho míří za moře, rozhodně budí respekt - Lampard, Villa, Xavi...

Šejkové, kteří stojí za úřadujícím anglickým mistrem Manchesterem City, si v New Yorku začínají piplat svou novou hračku pro zábavu, tedy další fotbalový klub. Ten ponese očekávaný přídomek City a bude přímým konkurentem městského rivala New York Red Bulls, jejichž lídrem, kapitánem a komerční i mediální tváří je legendární útočník Arsenalu a Barcelony Thierry Henry.

Red Bulls sice v minulé sezóně dokázali opanovat základní část soutěže a premiérově získat trofej Supporters Shield, ve vyřazovací části ovšem pohořeli hned v prvním kole. Svůj druhý titul pak získal tým Sporting Kansas City. V novém ročníku se newyorkskému celku daří herně, nikoli však výsledkově, a tak se Henry zřejmě rozhodl využít svých kontaktů na Starém kontinentě a hodlá tým posílit o nějaké to hvězdné jméno.

Vedle magického Francouze už sice nastupuje bývalý mnohaletý tahoun Evertonu a lídr reprezentace Austrálie Tim Cahill, Henry si ovšem údajně vyhlédl posilu s jedním z nejzvučnějších jmen vůbec - mozek hry dominanty světového fotbalu několika posledních let, tedy čtyřiatřicetiletého barcelonského záložníka Xaviho.

Mistr Tiki-taky, jak se barcelonskému stylu fotbalu říká, údajně nemá pod novým koučem Luisem Enriquem v Katalánsku místo v základní sestavě jisté a spekuluje se o jeho odchodu. Jestli Xavi zkusí ještě nějakou opravdovou fotbalovou výzvu, nebo půjde za penězi a velkým zájmem za moře, ukáží až následující měsíce.

Villa už je jednou nohou v New Yorku, Lampard váhá

Také druhý nově vznikající newyorský klub City už chystá kádr na start v MLS, který je naplánován na začátek příštího roku. Šejkové z modré části Manchesteru nikdy prostředky na posily nešetřili, což dokazují i za mořem. Jejich novými akvizicemi by se mohl stát čerstvý španělský mistr s Atlétikem Madrid a další bývalý barcelonský hráč David Villa a nejlepší střelec v historii Chelsea Frank Lampard.

V londýnském klubu zjevně dojde v létě k několika zásadním změnám, dokončena by až na kapitána Terryho měla být generační obměna. Zatímco český gólman Petr Čech bude muset nejspíš uvolnit místo mezi tyčemi nastupující hvězdě Thibautu Courtoisovi, Lampard si kufry balí určitě, protože mu vedení klubu nenabídlo nový kontrakt.

Z Lampardova kempu se zase ozývají hlasy, podle nichž není s newyorským klubem ještě nic podepsáno. Legendární záložník Blues má údajně nabídky od 16 klubů, ve hře je mimo jiné také setrvání v Premier League pod vedením starého známého Harryho Redknappa, který se s Queens Park Rangers vrátil mezi anglickou elitu.

Náhradou za Lamparda na Stamford Bridge se podle listu Guardian může stát španělský reprezentant Cesc Fábregas z Barcelony. Někdejší dlouholetý hráč Arsenalu by se vrátil do Londýna po třech letech. Od katalánského celku má prý svolení k odchodu, přestupová částka by měla činit kolem 30 miliónů liber (jedna miliarda korun).

Oproti Lampardovi se Villa jeví pro New York City jako jistá posila. Španělský reprezentant se sice připravuje na MS v Brazílii, přesto už podle všeho absolvoval u nového zaměstnavatele vstupní lékařskou prohlídku. Za moře by se pak měl vyhlášený kanonýr přesunout v zimě, tedy před startem nového ročníku MLS.

Reklama