Hlavní obsah

Střelec italského gólu Marchisio přiznal, že měl z panujícího vedra halucinace

Extrémní podmínky, v nichž se v Manausu hrál duel Anglie s Itálií, znovu otevřely debaty, zda je rozumné a pro fotbal prospěšné situovat šampionátové zápasy do tropického prostředí. Nemluvě už vůbec o tom, nakolik se podobná rozhodnutí podepisují na zdraví hráčů. Zvláště, když třeba střelec prvního gólu squadry Claudio Marchisio po utkání přiznal: „Měl jsem halucinace z toho, jaké vedro panovalo.“

Foto: Andres Stapff, Reuters

Italská lavička slaví trefu Claudia Marchisia v síti Anglie.

Článek
Fotogalerie

Na extrémní podmínky panující v Amazonii si stěžovali všichni aktéři. Trenéři obou mužstev samo sebou také. "Byl to prostě typický fotbal v tropech. Takový je tam vždycky," pravil lakonicky autor vítězného gólu Italů Mario Balotelli.

Sudí přestávku na pití neudělal

„Hráči vyloženě trpěli. V závěru střetnutí obzvlášť. A právě proto byla jejich koncentrace na bránění výhry v posledních minutách doslova obdivuhodná," poznamenal třeba kouč squadry Cesare Prandelli.

O to víc nechápal, že sudí ani jednou nepřerušil utkání, aby se hráči mohli občerstvit. „Bláznivé, že v takovýchto podmínkách neudělal rozhodčí přestávku, aby se hráči mohli napít," postěžoval si italský trenér.

Prandelli pochopil předem

Jedno ale už před utkáním pochopil velice dobře. I proto, že jeho tým startoval v Brazílii před rokem na Konfederačním poháru a on dopředu věděl, co jeho tým čeká. Ostatně i díky misi expertů, která si byla stadión v tropech obhlédnout.

„Věděl jsem dopředu, že nemůžeme Angličanům konkurovat fyzickou připraveností, protože moji svěřenci nejsou tak silní, jako oni. Tudíž jsem vycházel z premisy, že jsme naopak technicky zdatnější, a když proto budeme držet míč a šetřit tak síly, handicap smažeme a proměníme v naší výhodu. Proto jsem posílil střed hřiště a Pirlovi a De Rossimu tam přidal ještě Verattiho," vysvětloval taktický tah, který mu dokonale vyšel.

Poklona složená Angličanům

Balotelli dal pět minut po přestávce vedoucí gól a Italové už výhru uhájili. „On může dávat gólů ještě víc. A hrát i lépe, protože jeho potenciál je obrovský. Až neskutečný. Musí však respektovat, že pro naši ofenzivu a jeho produktivitu je ze všeho nejdůležitější pohyb na hrotu útoku," glosoval Balotelliho vystoupení trenér Prandelli a přiznal, že si vítězství nad Anglií obrovsky cení.

„Opravdu jde o památnou výhru, protože soupeř zahrál skvěle. I proto, že už jen nenakopává míče, jako tomu bývalo dřív, ale předvádí kombinační fotbal s nebezpečnou ofenzívou. Anglie je hodně silná. Podle mého je to dokonce jeden z nejsilnějších celků tady v Brazílii," tvrdil kouč squadry.

Reklama