Hlavní obsah

Ani Děda Mráz Rusům štěstí nepřinesl. Trenér Capello však gólmanovi minelu nevyčítal

I Děduška Moroz jim až do Brazílie na pomoc přispěchal. Sněhurka také, to se ví. Rusům však nebylo nic platné, že jim přijeli fandit až z dalekého Tambova a Mrazík se na tribuně v městě Cuiabá pařil celých devadesát minut v neprodyšném kostýmu a s nalepeným plnovousem na bradě. Sborná svůj úvodní duel na šampionátu nevyhrála. Po neskutečné minele osmatřicetiletého veterána mezi tyčemi Akinfejeva musela být ráda, že zachránila v duelu s korejským outsiderem alespoň remízu.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Igor Akinfejev vyrobil neskutečnou minelu...

Článek
Fotogalerie

To Jurij Žirkov si Dědu Mráze to Brazílie objednal. A dokonce jemu i Sněhurce koupil vstupenku na zahajovací duel s Korejci. Moc štěstí mu ovšem přátelé z Tambova, města vzdáleného přes 500 kilometrů od Moskvy, nepřinesli. Dokud byl on na trávníku, sborná prohrávala. Až když ho vystřídal Keržakov, mohli otec s dcerou v převleku za Dědu Mráze a Sněhurku jásat alespoň nad vyrovnáním.

Capello bral remízu jako dárek

I to italský kouč v ruských službách Fabio Capello kupodivu bral. A gólmanovi Akinfejevovi jeho školáckou chybu také nezazlíval.

„Stejně jako hráči v poli nepromění penaltu, i brankář se může dopustit chyby. A my prostě musíme přijmout chybu velkého brankáře, jakým Akinfejev je," pravil diplomaticky.

A nijak ho nevytočilo, že nešlo pouze o chybu, ale doslova o minelu, za kterou jsou posíláni na hanbu už kluci ve fotbalových přípravkách. To když střídající I Kun-ho prošel k šestnáctce, dost dobře nevěděl, co s míčem dál, takže napřáhl, ještě za šestnáctkou vypálil a ruskému brankáři při sedmdesátém reprezentačním startu přepadl balon přes prsty do sítě.

„Zatím jsem mu skutečně nemohl nic říct, protože ho okamžitě odvedli na dopingovou kontrolu," stvrzoval Capello, že mezi ním a Akinfejevem k žádné konverzaci nedošlo.

To hráčům okamžitě po zápase poděkoval. „Za reakci na inkasovaný gól si dík a pochvalu zasloužili. Prokázali obrovskou vůli, vyrovnali a dali mně tak krásný dárek k narozeninám," připomněl Fabio Capello, že v den zápasu mu bylo sedmašedesát.

Keržakov: Igor je jedním z nás

Ani střelec vyrovnávací branky a spasitel Rusů Alexandr Keržakov se o nešťastného gólmana Akinfejeva neotřel jediným slovem.

„Nechápu, proč se zajímáte o jednotlivce. Igor je součástí našeho mužstva. A jako každý, i on může udělat chybu," řekl korespondentovi serveru Sport Expres

„Remíza není špatným výsledkem. Nezapomínejte - svou roli hrála i nervozita, neboť pro nás šlo o zahajovací den i zápas na šampionátu. Navíc si teprve přivykáme na velké horko, jež zde panuje," zdůvodňoval Keržakov výkon svého týmu.

„Podstatné je, že tohle mužstvo chce pracovat a stále se zlepšovat," neztrácel ani po ztracených bodech víru a optimismus italský kouč Capello.

Reklama

Související témata: