Hlavní obsah

Švýcarsko - Francie 2:5Francouzi potupili Švýcary a řekli si o roli jednoho z nejvážnějších uchazečů o Světový pohár

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Giroud 0 : 1
18. Matuidi 0 : 2
40. Valbuena 0 : 3
67. Benzema 0 : 4
73. Sissoko 0 : 5
81. Dzemaili 1 : 5
87. Xhaka 2 : 5
Záznam online reportáže

Salvador

Fotbalový světový šampionát má nového velkého favorita na titul. Francouzi si o tuto roli řekli ve druhém utkání skupiny E tak hlasitě a vysokou výhrou tak přesvědčivě, až se musel všem soupeřům tajit dech. Způsob, jakým potupili Švýcary, jimž za poločas nastříleli tři góly, přičemž Benzema ještě neproměnil penaltu, k tomu konkurenty donutil. Tým ze země galského kohouta zahrál v Salvadoru skutečně skvostně a po selhání na předchozím mistrovství světa v Jihoafrické republice se s ním musí počítat jako s vážným kandidátem na titul.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Francie slaví vítězství nad Švýcarskem. Zleva obránce Laurent Koscielny (č. 21), Patrice Evra (č. 3) a útočník Olivier Giroud (č. 9).

Článek
Fotogalerie

Tvrdé k.o. V rozmezí 17. a 18. minuty šli Švýcaři do kolen. A po půlhodině nechybělo mnoho, aby zápas zabalili úplně, protože Djourou hodně hloupě a hlavně zbytečně fauloval Benzemu a za stavu 0:2 tak musela reprezentace helvétského kříže čelit penaltě.

Smrt přežiili o osm minut

Sám faulovaný Benzema se postavil k její exekuci, ale gólman Benaglio jeho bídně mířenou střelu vyrazil. Přímo před Cabayeho, který ovšem před prázdnou bránou napálil balón do břevna.

Švýcaři sice po bleskových úderech hlavičkujícího Girouda a trefě Matuidiho prohrávali dvoubrankovým rozdílem, ale ještě dýchali a doufali. Zvláště, když i oni pohrozili. Nejprve gólem, který vstřelil Xhaka, ale jenž pro ofsajd neplatil, poté dorážkou Shaqiriho likvidovanou bravurně francouzským brankářem Llorisem.

Klinickou smrt si ovšem Švýcaři pouze odložili. A dokonce jen o pouhých osm minut, protože s rozjetými Francouzi si absolutně nevěděli rady. Všudy byli druzí, všechny souboje prohrávali, soupeřovým bleskovým kontrům a přesným přihrávkam jen přihlíželi. Po nuceném střídání zraněného stopera Von Bergena už po osmi minutách se totiž jejich obrana brodila v marnosti, zmatcích a naprostém zmaru. Ostatně jako celé Hitzfeldovo mužstvo.

Třetí gól byl toho názorným důkazem. Hlavičkující Giroud, jenž se v druhém šampionátovém duelu objevil v základní sestavě Francouzů, odvrátil švýcarský rohový kop, přesprintoval hřiště, aby po kolmé přihrávce Varaneho předložil ideální míč Valbuenovi.

Pro záložníka Marseille nepředstavovalo sebemenší problém trefit odkrytou bránu a stvrdit tak naprostou převahu svého týmu.

Francouzi soupeřovu destrukci dokonali

Po přestávce Francouzi na čas evidentně ubrali. Na aktivitě, pohybu, herní inciativě i ofenzivním snažení. Jako by si chtěli vyzkoušet i pevnost své obrany a fungování defenzívy. I proto se Švýcaři na dvacet minutě vzepjali a pokoušeli se alespoň skorigovat gólový příděl. Mehmedi k tomu měl v 65. minutě velkou příležitost, jenže neuspěl.

Možná tím popudil hvězdou francouzského výběru Benzemu, který mu takřka vzápětí názorně předvedl, jak se střílí branky. Střídající Pogba ho vyhledal jemným obloučkem a legionář z madridského Realu z otočky překonal gólmana střelou mezi nohama.

To však ještě nebyl konec totálního švýcarského zmaru, neboť Francouzi se rozhodli protivníkovu destrukci dokonat. Rychlostí, měněním míst, nápaditou kombinací a kolmými přihrávkami si připravovali šanci za šancí, takže pro Hitzfeldův tým byla prohra mírněná v samém závěru trefou Dzemailiho z trestného kopu a parádním gólem Xhaky nakonec hodně milosrdná.

Samozřejmě i díky tomu, že si Francouzi počínali v posledních minutách víc než bezstarostně a Švýcarům dovolili zachránit alespoň trochu fotbalové cti.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina E:
Švýcarsko - Francie 2:5 (0:3)
Branky: 81. Dzemaili, 87. Xhaka - 17. Giroud, 18. Matuidi, 40. Valbuena, 67. Benzema, 73. Sissoko. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Cabaye (Fr.). Diváci: 51 003.
Švýcarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Von Bergen (9. Senderos), Rodriguez - Shaqiri, Behrami (46. Dzemaili), Xhaka, Inler, Mehmedi - Seferovic (70. Drmic). Trenér: Hitzfeld.
Francie: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (66. Koscielny), Evra - Sissoko, Cabaye, Matuidi - Valbuena (82. Griezmann), Giroud (63. Pogba), Benzema. Trenér: Deschamps.
Probojují se fotbalisté Francie na MS v Brazílii do finále?
Ano
39,6 %
Ne
60,4 %
Celkem hlasovalo 1265 čtenářů.

Reklama

Související témata: