Hlavní obsah

Giroud skolil Švýcary hned dvakrát. Nejprve nohou, poté je dorazil hlavou

Salvador

Drsný zákrok. Kdyby sudí tasil červenou, nemohl by se francouzský fotbalista Olivier Giroud divit. Natož aby snad protestoval a bránil se, že soupeřova stopera Von Bergena zasáhnout nechtěl. Ale trefil ho... A už po pár minutách. Rozpáral mu kůži pod okem, takže Švýcarovi crčela krev, když celý otřesený opouštěl trávník Areny Fonte Nova v Salvadoru. Jenže to nebylo zdaleka všechno, co legionář galského kohouta sloužící v Arsenalu Giroud Švýcarům provedl. Nejdříve sestřelil nohou Van Bergena, vzápětí hlavou tým protivníka.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Švýcarský obránce Steve von Bergen (uprostřed) je ošetřován lékařem. Vlevo je další obránce Stephan Lichtsteiner.

Článek
Fotogalerie

Pro Švýcary to byly dvě velké rány v rychlém sledu. „Ovlivnily celý další průběh zápasu," poznamenávala německá trenérská legenda na jejich lavičce Ottmar Hitzfeld.

Po drsném zákroku Girouda, který vysokou nohou zasáhl protivníkova obránce do obličeje, se mu rozpadla stoperská dvojice, což mělo pro Švýcary v dalších minutách přímo fatální následky. Zvláště když nasazení střídajícího Senderose bylo činem zmaru.

„Stevova ztráta nás samozřejmě citelně zasáhla, ale jsme profesionálové a měli jsme situaci zvládnout," přiznával švýcarský zadák Johan Djourou.

Steve von Bergen odvrávoral do šaten v osmé minutě. S krvácejícím šrámem pod levým okem, otřesený natolik, že ho lékaři odvezli ještě v zakrvaveném dresu rovnou do salvadorské nemocnice na důkladné vyšetření, neboť si stěžoval na velké bolesti hlavy.

Utrpěl lehký otřes mozku

„Potvrdilo lehký otřes mozku," hlásil doktor Švýcarů ještě v průběhu střetnutí a oznamoval, že obránce Neuchatelu raději zanechal přes noc v nemocnici na pozorování.

To už ale byla reprezentace helvétského kříže otřesena úplně. Giroud ji nejprve sestřelil nohou a poté hlavou. Devět minut po vystřídání Von Bergena si vyskočil v šestnáctce na rohový kop a nekompromisní hlavičkou skóroval. Mimochodem podle historických statistik šlo o jubilejní stý gól francouzské reprezentace na mistrovství světa.

Francouzské góly na MS
1.Laurent1930
40.Platini1978
50.Genghini1982
90.Ribéry2006
100.Giroud2014

Pro Girouda mimořádná trefa. I třeba proto, že se na brazilském šampionátu objevil poprvé v základní sestavě francouzské reprezentace, neboť v úvodním duelu proti Hondurasu ho nechal trenér Deschamps jen mezi náhradníky a do hry ho poslal až v samém závěru.

I proto se Giroud, který si za faul na Von Bergena nevysloužil od nizozemského sudího Kuiperse ani žlutou kartu, o svou šanci tolik rval. Třeba i těsně před přestávkou, kdy nejprve odhlavičkoval rohový kop Švýcarů, aby vzápětí přesprintoval celé hřiště a nahrál Valbuenovi na třetí gól, který skolil Švýcary definitivně.

Reklama

Související témata: