Hlavní obsah

Generál Hitzfeld prožil černý večer. Stoper Von Bergen skončil v nemocnici a Švýcaři utrpěli debakl

Německý trenérský mág na lavičce Švýcarů Ottmar Hitzfeld prožil na stadiónu v brazilském Salvadoru černý večer. Reprezentace helvétského kříže s ním, protože fotbalová lekce od Francouzů a vysoká prohra 2:5 zaváněla debaklem. Věhlasný kouč přezdívaný pro svou proslulou tvrdost „Generál“, jenž v minulosti vyhrál Ligu mistrů s Dortmundem i mnichovským Bayrnem, to v rozhovoru se švýcarskými novináři bezprostředně po zápase nijak nezastíral, i když dál věří v postup do osmifinále.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Švýcarský trenér Ottmar Hitzfeld během utkání s Francií.

Článek
Fotogalerie

Pětigólový příděl, to není nic jiného než debakl. Trenére, co se stalo se švýcarským týmem?

Sám jsem z porážky zklamán. Chytili jsme prostě špatný den a nenašli v sobě obvyklý výkonnostní potenciál. Přitom do prvního inkasovaného gólu jsme se drželi dobře a vedli si lépe než v prvním zápase proti Ekvádoru. Ale dva údery mezi šestnáctou a sedmnáctou minutou nám zlomily vaz. Pro mužstvo takové třídy jako je Francie, to byl pochopitelně doping. Pro nás pak bylo moc těžké dostat se zpět do zápasu.

Zásadním momentem bylo zřejmě i zranění stopera Von Bergena, které se navíc obešlo bez žluté karty pro faulujícího Girouda...

Žlutá karta by musela přijít, pokud by sudí rozhodoval v souladu s pravidly.

Jenže nešlo jen o trest pro Girouda, ale i o nucené střídání...

Potíže začínají pokaždé, pokud jeden obránce musí odejít a druhý na trávník přichází. Navíc v samém úvodu střetnutí. Nemělo by to být omluvou, ale určitě to vliv mělo.

Jak je na tom vůbec zraněný Giroud? Mužete s ním počítat v posledním zápase skupiny proti Hondurasu, který se uskuteční příští středu?

Nejsem doktor. Zatím vím jen to, že musel být hospitalizován v nemocnici s podezřením na otřes mozku.

Přes všechny argumenty a logické důvody je přesto zarážející, jak vysoko váš tým s Francií prohrál. I třeba proto, že v žebříčku FIFA figuruje před ní...

Nenechávejme se zaslepit žebříčkem. A ani tím, že jsme při losování figurovali v prvním koši. Dopředu jsme věděli o síle Francouzů, a také o tom, jak dobře hrají. Třeba jejich barážová výhra 3:0 nad Ukrajinou, to byl doslova výbuch fotbalové energie. V přípravě byli vynikající, předváděli fantastické kontry podobně jako proti nám, neinkasovali žádné góly. Jsou jedním z týmů, které se mohou dostat na světovém šampionátu hodně daleko. Jejich tým je mnohem lepší než třeba Itálie nebo Anglie.

A co vy? Kam se po této prohře dostanete se Švýcarskem?

Můj mančaft si prožil černý večer, ale žije. Tím, že dal v závěru dva góly, prokázal morálku, kterou v sobě má. Všechno je teď na nás. Společně jsme vyhrávali, společně jsme i prohráli. Teď zanalyzuji naši hru tak rychle, jak jen to bude možné. Podívám se s celým mužstvem na zápas opětovně na videu, sednu si s jednotlivými hráči a budu s nimi mluvit. Očekávám teď od nich akt vzdoru. I proto, že naše naděje na postup do osmifinále je stejná jako před zápasem s Francií. Všechno je nyní jen na nás.

Postoupí fotbalisté Švýcarska do osmifinále MS?
Ano
72,1 %
Ne
27,9 %
Celkem hlasovalo 1600 čtenářů.

Reklama

Související témata: