Hlavní obsah

VIDEO: Brutální, komentuje superman Neuer scénu se zlomenými žebry a vyraženými zuby

Praha

Opěvovaným hrdinou se stal brankář Manuel Neuer u fandů Německa po osmifinálové bitvě na fotbalovém šampionátu v Brazílii, kdy skvostným vybíháním mimo velké vápno zachránil tým od pohromy v konfrontaci s Alžírskem. I experti oceňovali jeho brilantní předvídavost. Současně však Neuer vyvolal vzpomínky na jeden z nejděsivějších okamžiků v historii MS.

Němec Schumacher sestřelil na MS 1982 Francouze Battistona.

 
Článek
Fotogalerie

Klíčovým mužem hrozivého momentu byl rovněž brankář Německa. A neuvěřitelnou shodou okolností se tak stalo při zápase s Francií, která nyní čeká na německý výběr ve čtvrtfinále.

Při MS 1982, v zápase o účast ve finále, Toni Schumacher za velkým vápnem tělem brutálně sestřelil Patricka Battistona, který měl několik vyražených zubů, tři zlomená žebra, poraněné obratle a ztratil vědomí. „Myslel jsem, že je mrtvý. Byl bledý, neměl puls," prohlásil záložník Francie Michel Platini. Sudí přitom situaci ani neposoudil jako faul.

Zatímco tehdy oba týmy bojovaly o medaili (Francie skončila čtvrtá, Německo druhé), letos pojede poražený domů. A zatímco ve Francii vládne po čtyřech výhrách zdravé sebevědomí, v Německu panuje po rozpačitém osmifinále nervozita. Tým trenéra Löwa má přitom za úkol po stříbru a dvou bronzech vybojovat na MS konečně zlato.

Zatím vítězíme, nedělá si hlavu Neuer

„Nejsme s výkony spokojeni, ale počítají se jen výhry. A zatím vítězíme," nedělal si hlavu Manuel Neuer, jehož fanoušci na sociálních sítích vykreslují v karikaturách coby supermana či dalších nadpřirozených postav. „Nejde mi o to, abych byl středem zájmu a v centru pozornosti," usmál se Neuer.

„Mám vždy na zřeteli prospěch týmu. Nehodlám páchat žádné harakiri a riskovat červenou kartu," říká Neuer před čtvrtfinále. „Manuel se vždy soustředí na hlavní úkol, kterým je neinkasovat. Je na druhém šampionátu, takže zůstávám relativně v klidu, když vybíhá," usmál se Andreas Köpke, trenér brankář u německého národního mužstva.

Neuer pochopitelně neunikl v rozhovoru pro kicker.de vzpomínce a srovnání s předchůdcem Schumacherem. „Byla to brutální scéna," uznal. „Doufám, že nic takového nikdy nezažiju. Pokaždé se snažím analyzovat, jakou mám šanci získat míč. Nikdy nechci způsobit žádné zranění," vysvětluje Neuer a netajil, že nebezpečí se vždy snaží minimalizovat už během přípravy, kdy důkladně studuje soupeře: „Na hřišti je však stejně klíčová intuice a instinkt."

Reklama

Související témata: