Hlavní obsah

Promarněná příležitost. I proto, že Argentina nechtěla hrát fotbal, mrzí vyřazené Belgičany

Brasília

Argentina byla k poražení a vyřazení, na tom se shodli všichni belgičtí fotbalisté. I proto mluvili bezprostředně po čtvrtfinále o promarněné příležitosti. „Každý příběh má svůj konec. Ať už je to teď, nebo za týden či dva,“ povzdechl si kapitán Rudých ďáblů Vincent Kompany. „Bylo to pro nás tady v Brazílii velké dobrodružství. A promarněná příležitost také,“ povzdechl si celý v rozpacích.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Smutný kapitán vyřazených Belgičanů Vincent Kompany.

Článek
Fotogalerie

Pravdou je, že Argentinci ani ve čtvrtfinále nic světoborného nepředvedli. Natož aby snad hráli nějaký výjimečný fotbal...

Sarkastický, ale i hrdý Wilmots

„Oni v podstatě ani fotbal hrát nechtěli," utrousil sarkasticky belgický kouč Marc Wilmots v narážce na to, jak Jihoameričané s blížícím se závěrem čím dál tím víc zdržovali a natahovali čas.

„Udělali jsme v úvodu malou chybu a pak už jsme měli proti sobě soupeře, který nechtěl fotbal hrát. Argentinci nepředváděli nic jiného, než střádání času, čímž se sudí nezabýval," vyčítal soupeři zdržovací taktiku a taktizování, s nímž si jeho svěřenci prostě nevěděli rady.

„Zkoušeli jsme všechno, nasadil jsem i Daniela van Buytena jako druhého útočníka, ale nepomohlo to, protože jsme prostě nemohli hrát svůj fotbal. I tak jsem na výkon svých svěřenců patřičně hrdý," sršelo z belgického kouče zklamání.

„Měli jsme vůbec nejmladší tým v celém turnaji.  Za čtyři roky v Rusku budeme mít víc zkušeností a možná i více štěstí," viděl i tak na šampionátovém vystoupení Belgičanů pozitiva jejich kapitán Vincent Kompany.

Van Buyten by vsadil vše na Němce

„Zkušenosti, to je právě to, co nám chybělo a co nás odlišovalo. Na začátku jsme udělali chybu, za kterou jsme okamžitě zaplatili. Argentinci na rozdíl od nás s podobnými zápasy zkušenosti mají, i když my jako tým jsme se jim mohli rovnat. Ostatně, mnoho dalších příležitostí už si nepřipravili. Proto bych nemluvil o zklamání, protože můžeme být hrdi na to, čeho jsme na šampionátu dosáhli," odmítl se Eden Hazard nořit do zklamání a ponuré nálady.

„Proč taky, když jsme teď o zkušenosti bohatší a na příštím velkém turnaji jich určitě využijeme?!" odpovídal legionář z londýnské Chelsea, který zápas s Argentinou nedohrál, neboť čtvrthodiny před koncem ho trenér vystřídal.

„Vyřazení mrzí o to víc, že pro nás šlo v podstatě o nejjednodušší zápas na šampionátu. Dali jsme do něho vše, a přesto jsme se necítili unaveni," přiznával Daniel van Buyten, že i on cítí promarněnou šanci. „Argentinci nejsou neporazitelní, takže pokud se Argentina utká ve finále Německem, vsadím vše, co mám, na Německo."

Reklama

Související témata: