Hlavní obsah

Messi mu ani poosmé gól nedal. A to se mu díval do tváře. Co z toho, když jsme prohráli, pravil Courtois

Brasília

Podobnou příležitost argentinský fotbalový bůh Messi na šampionátu ještě neměl. A nic na tom nemění, že už nastřílel čtyři góly. Postupoval na belgického brankáře Thibauta Courtoise ve čtvrté minutě nastavení sám, stáli proti sobě tváří v tvář, Messi ho ale přesto nepřekonal. Ani v šanci, v nichž jindy ve sto případech stokrát skóruje. „Bohužel, na vítězství to nestačilo,“ necítil dvaadvacetiletý brankář, jenž bude od podzimu konkurentem Petra Čecha v Chelsea, sebemenší radost z vydařeného zákroku.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Belgický brankář Thibaut Courtois smutně lovil míč ze sítě už v osmé minutě čtvrtfinále, kdy inkasoval od Argentince Gonzala Higuaína.

Článek
Fotogalerie

Už v osmi zápasech v řadě mu nedal Messi gól. Ani ve španělské lize, ani na evropské pohárové scéně, ba ani teď, kdy se na světovém šampionátu poprvé potkali v reprezentačních barvách.

A přitom geniální Lionel příležitosti ve čtvrtfinálové konfrontaci měl. Zmiňovanou tutovou ve čtvrté minutě nastavení, při zahrávání standardních situací ovšem také. Třeba ve 40. minutě, kdy bránu minul o dobré dva metry, třeba devět minut po přestávce, když kopal trestný kop z pravé strany, ale Courtois vyškrábnul míč na roh.

Jenže opravdu co z toho, že svůj další minisouboj Courtois s Messim vyhrál, když Belgie odešla poražena a na šampionátu končí. A navíc po hodně nešťastně inkasované brance...

„Bylo k politování, že se míč dotkl nohy Jana Vertonghena a od ní se odrazil přímo k Higuaínovi. Neměl jsem šanci, střela letěla zcela mimo můj dosah," popisoval Courtois trefu, které rozhodla a proti níž nárok skutečně neměl.

„Argentinci začali lépe a v prvním poločase dominovali, druhý poločas naopak patřil nám. Snažili jsme se o vyrovnání, ale šanci si nepřipravili" věcně glosoval průběh čtvrtfinále. „Argentinci bránili opravdu dobře. Nakonec až v devíti lidech, kteří zůstávali vzadu, takže na útočení už mysleli jen Higuaín a Messi."

Courtois omlouval Messiho selhání

A právě Messi mohl ve čtvrté minutě nastavení postup Argentiny definitivně stvrdit. Jenže v sólu proti Courtoisovi selhal.

„Měl v zádech obránce a já naopak čas odhadnout, k čemu se chystá, takže proto jsem jeho příležitost zlikvidoval. Ale bohužel, nic platné to nebylo," cítil i Courtois zklamání z po první prohře, kterou po předchozích jedenadvaceti zápasech v reprezentačním dresu musel překousnout.

„Teď ho cítím. Ale dobrý pocit z toho, že jsme hráli dobře, také. Teď jsme sice dole, ale ani v tuto chvíli bychom neměli nechat na pokoji poháry visící tam nahoře. Jsme ještě mladí, a proto se už teď těšíme na další turnaj. Na mistrovství Evropy."

Ke své budoucnosti se ani po skončení belgického účinkování na šampionátu Thibaut Courtois vyjadřovat nemínil. "Teď není čas o tom mluvit. Mám ještě dva roky smlouvu s Chelsea, takže uvidíme, co přijde," řekl, než nastoupil do autokaru.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen