Hlavní obsah

V sestavě už nechtěli spalovače šancí vidět, teď Higuaín zařídil Argentině postup po čtvrt století

Brasília

Pomalu čtvrtstoletí na podobnou chvíli čekali. Nakonec ji musel zařídit nejvíce kritizovaný hráč argentinské sestavy, který už dávno neměl mít v základní jedenáctce co dělat. Vždyť kolik mu už jen Messi adresoval skvostných přihrávek, kolikrát ho ke skórování vyzývali další hráči a Gonzalo Higuaín pořád nic. Ani teď, na šampionátu. „Je pro nás nepostradatelný. Už tím kolik toho oběhá,“ hájil legionáře z italské Neapole vytrvale trenér Alejandro Sabella a v sestavě ho navzdory gradující kritice ponechával.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Já jsem to dal, ukazuje Gonzalo Higuaín, autor argentinské branky ve čtvrtfinále MS s Belgií.

Článek
Fotogalerie

I do čtvrtfinálové partie s Belgičany ho postavil. A to přesto, že kdyby dal na kritiky, nejenže by Higuaína ze základní jedenáctky vynechal, ale musel by ho snad poslat z Brazílie domů. Tak tvrdě se do útočníka obouvali novináři i fotbaloví odborníci, pro něž dostal nálepku spalovač šancí.

Hattrick za Neapol a pak jako když utne

Ještě na jaře mu to přitom v Neapoli střílelo. V dubnovém ligovém utkání italské Serii A nasázel římskému Laziu hattrick, obstaral výhru v Turíně nad tamním FC, trefil se i v Evropské lize proti Swansea.

„I to byl pro mě důkaz, že střílet nezapomněl," trval si na svém argentinský trenér, i když v reprezentaci se šestadvacetiletý útočník netrefil dlouhých jedenáct měsíců. A to hráli Argentinci přípravu i třeba s Trinidadem a Tobagem, kdy si střelecké sebevědomí mohl patřičně zvednout.

„Byl jsem přesvědčený, že se zase začnu prosazovat, takže z kritiky jsem si nic nedělal. Všem jsem odpovídal, že na vylepšení střelecké produktivity tvrdě pracuji a branky zase začnu dávat," rozpovídal se Huguaín po čtvrtfinálové konfrontaci s Belgií, kterou rozhodl.

Parádní trefou po hodně šťastné nahrávce, jež se k němu dostala po teči Belgičana Vertonghena.

„Nezáleží na tom, jak ke mně míč doputoval, hlavní je, že skončil v síti. A v pravý čas, protože to byl strašně důležitý gól. Dostali jsme se do semifinále, což se nám léta nepovedlo," jásal Huguaín a přiznával, jak moc mu pomáhala důvěra spoluhráčů a trenéra.

Překročili jsme Rubikon, jásal trenér

Však také kouč Sabella jásal. „I jeho zásluhou jsme překročili Rubikon. Až dosud ze všech mých hráčů nejvíc běhal, proti Belgičanům však Higuaín přidal perfektní spolupráci s ostatními. A navrch i gól, který mu určitě zvedl sebevědomí a pomůže v dalších šampionátových zápasech," liboval si, jak dobře činil, když legionáře z Neapole v základní sestavě ponechal. Vždyť Argentina poprvé od světového šampionátu v roice 1990 v Itálii postoupila do semifinále. Dlouhých čtyřiadvacet let na podobnou chvíli čekala.

A nechá ho tam docela určitě i ve středečním semifinále proti Nizozemcům. Zvláště, když ofenzivně laděné hráče, kteří podpoří Messiho, nebo budou těžit z jeho hry, zase až tolik nemá. Agüero je na marodce, zranění Di María se k němu po střetnutí s Rudými ďábly přidal. Poranil si stehno na pravé noze, už po 33 minutách musel střídat a jeho start je hodně nejistý. Bude tudíž na Higuaínovi, aby pomohl své Argentině dál mašírovat za zlatým snem.

Reklama

Související témata: