Hlavní obsah

Světoběžníkovi z Bosny nabízeli šílené peníze, pro něho však bylo důležitější dodržet slib

Istanbul/Praha

Trenérský světoběžník Vahid Halilhodžič byl po fotbalovém světovém šampionátu v kursu. Žádný div, když dovedl podceňovanou reprezentaci Alžírska do osmifinále, kde jeho tým statečně vzdoroval budoucím mistrům světa Němcům, s nimiž nakonec vypadl až v prodloužení. „Dostal jsem tolik nabídek a za takové peníze, že mně to přišlo až bláznivé,“ přiznal bosenský kouč, jenž trochu překvapivě zamířil do tureckého Trabzonsporu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Vahid Halilhodžič.

Článek

V Alžírsku fanoušci sepisovali petice a sbírali podpisy, aby Halilhodžič u národního mužstva zůstal. Prezident země vyzýval fotbalové funkcionáře, aby udělali všechno, jen aby trenéra u reprezentace udrželi.

Všechno marné, jedenašedesátiletý trenérský světoběžník dostál slovům proneseným hned po vyřazení na šampionátu. V Alžírsku definitivně skončil.

„Dostal jsem okamžitě spoustu nabídek. Od klubů, ale i národních asociací z celého světa. A za takové peníze, že se mně to zdálo až bláznivé," prozradil Halilhodžič, od pondělí nový trenér istanbulského Trabzonsporu, který v uplynulé sezóně skončil v lize čtvrtý.

Slib splnil, penězům odolal

„Dal jsem prezidentovi klubu své slovo už před šampionátem, a kdybych ho nedodržel, mé svědomí by porušení slibu neuneslo. Jeho splnění je pro mě důležitější než všechny nabízené peníze. A věřte, že šlo o peníze skutečně až šílené," prozrazoval bosenský kouč, proč se stalo jeho novou štací právě Turecko a Trabzonspor.

„Chceme s prezidentem vybudovat tým, který bude úspěšnější než v uplynulé sezóně. Mužstvo, jež bude bojovat s triem istanbulských rivalů o Ligu mistrů a následně i v ní bude mít výsledky," vysvětloval Halilhodžič cíl své mise.

„Už jednou jsem v Trabzonsporu působil. Sice už před osmi lety a jen po devět měsíců, ale tehdy jsem slíbil, že se vrátím," připomínal svou předchozí štaci v Turecku.

Reklama

Související témata: