Hlavní obsah

VIDEO: Kopance a pěsti! Válečný střet Izrael-Palestina se promítl i do přáteláku

Bischofshofen/Praha

Přípravný zápas mezi fotbalisty Maccabi Haifa a Lille se zvrhnul v něco málo vídaného. Demonstranti tureckého původu vnikli při utkání v Rakousku na hrací plochu, aby dali najevo podporu Palestincům v jejich konfliktu s Izraelem. Došlo ke střetu s fotbalisty Maccabi. Zápas byl v 86. minutě přerušen, francouzský tým vedl v tu chvíli nad izraelským 2:0.

Izraelské fotbalisty napadli v Rakousku.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Válečný konflikt, při kterém přibývají mrtví, připomínali někteří diváci stovky kilometrů daleko od kritického pásma Gazy několika transparenty v hledišti. A v závěru všechno dostalo úplně jiný rozměr. Lille vedlo po gólech Ryna Mendese a Simona Kjaera, když několik mužů z hlediště s palestinskými a tureckými vlajkami vniklo na hrací plochu a nezůstalo jen u toho.

Směřovali k fotbalistům Maccabi. I ke kapitánovi Yosi Benayounovi, dříve hráči Chelsea, Liverpoolu a QPR, odkud se po minulé sezóně po dvanácti letech vrátil do Haify.

Teď zažil něco mimořádného. Došlo na kopy a pěsti. Hráči nezůstali podle serveru britského listu Daily Mail co se týče ran nic dlužni. Dokonce prý i kouč Aleksandar Stanojevič praštil jednoho z demonstrantů. Hřiště v malebném Bischofshofenu, který je proslulý jako jedno z dějišť skokanského Turné 4 můstků, se hráčům podle klubového serveru podařilo opustit bez toho, že by byli zraněni.

Konflikt v Gaze si už vyžádal na 800 obětí. Mezi mrtvými je 760 Palestinců, na izraelské straně 35 osob.

Izraelské fotbalové kluby nesmějí momentálně hrát žádná mezinárodní utkání na domácí půdě. Z bezpečnostních důvodů byl z Izraele do Moskvy přesunut přípravný turnaj basketbalistů, na němž startuje i český tým.

Reklama

Související témata: