Hlavní obsah

VIDEO: Rekordní kotel! Výhru Manchesteru nad Realem sledovalo přes 100 tisíc diváků

Michigan
Aktualizováno

Největší město amerického státu Michigan, tedy finanční krizí těžce postižený Detroit, zažilo rekordní návštěvu na fotbalovém utkání. V sobotu si to na tamním Michigan Stadium rozdali dva z největších světových gigantů Manchester United proti vítězům Ligy mistrů z Realu Madrid a na toto galaktické představení bylo zvědavo 109 318 platících diváků. Jedná se o nové maximum na území USA.

Na fotbal dorazilo 110 tisíc fanouškůVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Rekord novodobé éry drželo další přípravné předsezónní utkání hrané na americké půdě, v němž se slavná Barcelona představila na hřišti Los Angeles. Za Galaxy tehdy válela světoznámá tvář David Beckham. Duel se odehrál v roce 2009 a shlédnout jej přišlo 93 137 lidí. Největší návštěvu na fotbalový zápas v historii USA pak zažilo finále olympijského turnaje v Los Angeles, v němž se v roce 1984 utkaly Francie a Brazílie. Souboj Realu s Manchesterem ovšem tento letitý zápis předčil o více než osm tisíc diváků.

Na zápas madridských Galácticos proti Rudým ďáblům přišlo na Michigan Stadium v sobotu 109 318 platících diváků a viděli parádní podívanou. „Prodat tolik vstupenek na přátelský zápas je prostě neuvěřitelné," rozplývala se již před výkopem štědře placená hvězda United Wayne Rooney.

Hra plná šancí a především vysokého nasazení a tempa zdvihala rekordní návštěvu z detroitských sedaček. Fanoušci nakonec viděli překvapivou výhru United pod vedením nového kouče Louise van Gaala, který nedávno okouzlil jižní americký kontinent jako úspěšný lodivod nizozemské bárky rozbouřenými vodami světového šampionátu.

Bývalý kapitán takových výstavních bitevních křižníků světa špičkového fotbalu, jakými jsou Barcelona či Bayern Mnichov, nakonec v brazilském přístavu zakotvil loď Oranjes přímo u bohatého bronzového dolu. Po úspěchu na MS si nyní připsal i první skvělý výsledek na lavičce klubové chlouby Anglie.

Youngova renesance a zklamaný Ronaldo

Skóre zápasu otevřel v minulé sezóně pod Davidem Moyesem opomínaný Ashley Young, který byl svého času považován za velkou naději pro chřadnoucí reprezentaci hrdého Albionu. Za svěřence trenéra Carla Ancelottiho sice srovnal úspěšně proměněnou penaltou Gareth Bale, který se do Madridu přestěhoval před minulou sezónou právě z ostrovů, ale před poločasem převážil misku vah na stranu United druhým gólem v utkání Young. V 80. minutě pak na konečných 3:1 upravil věčný náhradník Chicharito.

Real tak v přípravě na evropský Superpohár už potřetí prohrál. Proti Seville nastoupí svěřenci trenéra Carla Ancelottiho 12. srpna v Cardiffu. „Z porážky samozřejmě šťastní nejsme, ale v Superpoháru budeme hrát jinak. Tohle jsou přípravné zápasy, někteří hráči začali trénovat teprve před týdnem," řekl kouč Carlo Ancelotti.

V dresu Bílého baletu zůstal po většinu zápasu za postranní čarou ještě ne zcela připravený Cristiano Ronaldo, který si udělal jméno právě v barvách United. Před výkopem pak slavný Portugalec odmítl vyvrátit svůj možný budoucí návrat na Old Trafford. Trenér Ancelotti jej pak poslal na trávník alespoň na posledních 20 minut, protože věděl, jak moc chce Ronaldo proti bývalému klubu nastoupit.

Fotbal zažívá v USA po desetiletí očekávaný průlom

Ronaldův bývalý elitní parťák z útoku Rudých ďáblů Wayne Rooney si užíval obrovského zájmu amerických fanoušků o evropský fotbal, který graduje po úspěšném vystoupení reprezentace hvězd a pruhů na MS. Americká fotbalová liga MLS měla ještě před pár lety velkou propast v zájmu diváků za tradičními sporty země, jako jsou basketbal, americký fotbal či baseball, momentálně už je ale třetí nejsledovanější profesionální soutěží USA. „Je to fantastické. Základna fanoušků je tady obrovská," rozplýval se anglický reprezentant.

MLS je momentálně sedmou nejsledovanější fotbalovou ligou světa podle průměrné návštěvy na jedno utkání a její potenciál ještě není zdaleka vyčerpán. Zásluhy za průlomové zviditelnění tohoto sportu v USA jsou připisovány především Davidu Beckhamovi. Anglický záložník odešel za moře na sklonku kariéry právě z Realu Madrid, a jakožto uznávaný hráč i profesionál, módní ikona a lamač dívčích srdcí způsobil doslova fotbalovou horečku.

Před Beckhamem se pokoušel o zviditelnění kopané v zámoří například legendární Brazilec Pelé, ve stopách slavného Angličana se nyní vydávají další velká jména ve stále větším počtu. Za Galaxy například nastupuje legenda londýnského Tottenhamu Robbie Keane, newyorské Red Bulls táhnou nestárnoucí Thierry Henry s australskou modlou Timem Cahillem. Od nového roku přibude do Velkého jablka další celek. Pohánět jej budou ropné miliardy šejků z Manchesteru City.

Klub se jmenuje příznačně New York City FC a už zveřejnil dvě první jména z chystané soupisky. Za oceánem budou hájit během kariéry získané nedostižné renomé takoví borci, jakými jsou legenda Chelsea Frank Lampard a finalista posledního ročníku Ligy mistrů s Atlétikem David Villa.

Dokáže trenér Louis van Gaal získat ve své první sezóně na Old Trafford titul v anglické Premier League?
Ano, dovede United ihned zpátky na vrchol.
24,5 %
Titul nezíská, ale zajistí klubu účast v dalším ročníku Ligy mistrů.
67,1 %
Žádná díra do světa, ale United si zajistí alespoň Evropskou ligu.
4,5 %
Bude to stejná bída jako pod Moyesem, problém je ve slabém kádru.
3,9 %
Celkem hlasovalo 12119 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín