Hlavní obsah

Střížkov úspěšně proměnil čtyři penalty a jako první tým ČFL vyhrál Berbrovým pravidlem

Hned v jednom z prvních dvou souběžně hraných utkání České fotbalové ligy rozhodovaly o vítězi pokutové kopy. Novinku, kterou prosadil Roman Berbr, využili fotbalisté střížkovských Bohemians a porazili Vltavín. Pražské derby v Holešovicích rozhodlo o držiteli dvou bodů po devadesáti bezbrankových minutách, když fotbalisté Střížkova v penaltách skórovali čtyřikrát, zatímco domácí měli jen dva úspěšné zásahy. Vltavínu za remízu po řádné hrací době zůstal jeden bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr byl tím, kdo prosadil penaltový rozstřel za nerozhodného stavu v českých soutěžích.

Článek

Historicky prvním fotbalistou, který rozhodl penaltový rozstřel v ČFL, se stal Zděnek Volek, někdejší velký talent Sparty, jenž nakoukl do ligy v barvách Blšan, Ústí nad Labem a Teplic.

Pravidlo s penaltovým rozstřelem při remíze zavedl v létě 2011 v Plzeňském kraji současný místopředseda FAČR Roman Berbr. „V našem kraji se to chytlo. Převzaly to i Ústecký, Pardubický a Královohradecký kraj. Proto jsem s tím chtěl jít do vyšších pater," pochvaloval si fotbalový funkcionář, který pokutové kopy pro tuto sezónu prosadil i v divizi a České fotbalové lize, zatímco na Moravě o tuto inovaci zájem nebyl.

„Můžete mě kritizovat, ale já jsem prostě ten cvok, co to prosazuje, protože na lidech vidím, že to přináší emoce. A o nich fotbal je," obhajoval svou myšlenku Berbr.

Reklama

Související témata: