Hlavní obsah

Ronaldo, Neuer, nebo Robben. Kdo z nich bude nejlepším fotbalistou v Evropě?

Evropská fotbalová unie (UEFA) zveřejnila trojici hráčů, z kterých akreditovaní novináři na konci srpna zvolí nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě. Šanci získat prestižní cenu mají kanonýr Realu Madrid Cristiano Ronaldo, a dva hráči Bayernu Mnichov - brankář Manuel Neuer a křídlo Arjen Robben. Až za nimi skončil Argentinec Lionel Messi z Barcelony.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Cristiano Ronaldo vstoupil i do nové sezóny stylově - Realu vystřílel Superpohár UEFA.

Článek

Jméno vítěze se veřejnost dozví ve čtvrtek 28. srpna v Monaku během losování základních skupin Ligy mistrů. Do hlasování se znovu zapojí akreditovaní novináři z čtyřiapadesáti členských zemí UEFA.

Největší šance na vítězství má Portugalec Cristiano Ronaldo. Ten je počtvrté za sebou v závěrečné trojici nominovaných hráčů. Trofej, která se udílí od roku 2011, ale zatím nikdy nezískal. Před rokem slavil Franck Ribéry, předtím uspěli Andrés Iniesta a Lionel Messi. V minulém ročníku Ligy mistrů ale Ronaldo vstřelil rekordních 17 gólů a to mu dává velké naděje na úspěch.

Bez šancí není ani dvojice hráčů Bayernu. Brankář Manuel Neuer byl hvězdou německého celku na světovém šampionátu v Brazílii, kde Nationalelf získali svůj čtvrtý světový primát. V sedmi zápasech udržel čtyřikrát čisté konto. Neuer byl posléze podruhé v kariéře zvolen německým Fotbalistou roku, s Bayernem vyhrál bundesligu i pohár a je prvním gólmanem v historii ankety UEFA, který usiluje o triumf.

Také Robben zářil na mistrovství světa, především při výhře Nizozemska 5:1 nad obhájci titulu ze Španělska. Za bavorský klub nastřílel v minulém ročníku 21 branek, lépe si vedli jen Thomas Müller a Mario Mandžukič. Müller obsadil v anketě UEFA čtvrté místo, až za ním skončil Messi, který se podělil o páté místo s dalším mistrem světa Philippem Lahmem.

Kdo obdrží cenu UEFA pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě?
Cristiano Ronaldo
69,7 %
Manuel Neuer
19,9 %
Arjen Robben
10,4 %
Celkem hlasovalo 3152 čtenářů.

Reklama

Související témata: