Hlavní obsah

K nevíře! Patnáctiletý drzý norský klučina byl povolán do fotbalové reprezentace

Teprve patnáctiletý fotbalista Martin Ödegaard se může stát nejmladším norským reprezentantem v historii. Záložník Strömsgodsetu byl nominován na přípravný zápas se Spojenými arabskými emiráty, který se hraje 27. srpna. Mimořádné je to nejen z pohledu severské země. V české reprezentaci se jako nejmladší kdysi ukázal osmnáctiletý Jan Polák.

Kousky mladého norského fotbalisty

 
Článek
Fotogalerie

Ödegaard nadchl svými výkony v norské lize, ve 14 zápasech vstřelil tři branky. Trenér národního mužstva Per-Mathias Högmo ho nyní zařadil do devatenáctičlenné nominace proti SAE. "Už před sezonou jsem říkal, že by mohl být nejmladším hráčem, který kdy hrál za náš seniorský tým," uvedl Högmo.

Talentovaného ofenzivního záložníka premiérová reprezentační pozvánka zaskočila. "Je to pro mě splněný sen. Šokovalo mě to, ale samozřejmě jsem velmi šťastný," řekl Ödegaard, jenž se už stal nejmladším hráčem v norské nejvyšší soutěži.

Ödegaardovi bude v den zápasu 15 let a 253 dnů, a pokud nastoupí, překoná letitý norský rekord Tormoda Kjellsena. Ten v roce 1910 hrál proti Švédsku v 15 letech a 351 dnech. Při sledování drzých kousků norského klučiny se to může stát skutečností.

Polák hrál v české reprezentaci, když mu v roce 1999 v utkání s Polskem bylo 18 let a 45 dnů. Václav Kadlec se v 18 letech a čtyřech měsících představil jako nejmladší v reprezentační základní jedenáctce.

Evropský rekord drží Ir Samuel Johnston, jemuž podle Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků bylo v roce 1882 při debutu proti Anglii 15 let a 153 dnů. V afrických týmech nejsou patnáctiletí reprezentanti až tak vzácní. V tomhle věku debutovali například Samuel Eto'o z Kamerunu a Youssouf Fofana z Pobřeží slonoviny, Ghaňan Stephen Appiah hrál za reprezentační áčko dokonce už ve čtrnácti.

Reklama

Související témata: