Hlavní obsah

Platini chce pro Evropu místo navíc na fotbalovém MS

Monako

Evropa si podle prezidenta UEFA Michela Platiniho zaslouží víc míst na mistrovství světa. Šéf evropského fotbalu proto požádá světovou federaci FIFA, aby zvýšila kvótu pro evropské země ze současných třinácti na čtrnáct.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

"Evropský fotbal potvrdil, že je světovým lídrem," řekl Platini s poukazem na to, že národní mužstva ze "starého kontinentu" ovládla poslední tři světové šampionáty - v roce 2006 vyhrála Itálie, před čtyřmi lety Španělsko a letos Německo.

"Mám v úmyslu požádat o jedno místo navíc, protože jsme mistry světa. Ostatní konfederace si o to říkají, takže udělám totéž," potvrdil Platini. Francouzský funkcionář tak chce pro MS v roce 2018 čtrnáct míst pro Evropu, přičemž patnáctým by bylo hostitelské Rusko.

O kvótách pro kontinenty rozhoduje výkonný výbor FIFA vždy do několika měsíců po mistrovství světa. V současnosti má Afrika pět míst, Jižní Amerika a Asie po čtyřech a zóna CONCACAF tři. Další dvě místa jsou pro týmy, jež uspějí v mezikontinentálních barážích. Od roku 1998 hraje na světových šampionátech 32 týmů.

Reklama

Související témata: