Hlavní obsah

Má ještě smysl počítat gól venku za dva? I Ferguson o významu pravidla pochybuje

Nyon

Mantrou fotbalových pohárových zápasů bývá „hlavně neinkasovat na domácím hřišti“, protože, jak známo, gól hostujícího týmu se počítá v konečném účtování při celkové rovnosti skóre po odvetě za dva. Elitní evropští trenéři ale začali diskutovat o tom, zda je i v dnešní době pravidlo stále relevantní.

Foto: FK Dukla Praha

Jako první doplatila na pravidlo o gólu venku pražská Dukla.

Článek

Kritici stávajícího systému mají za to, že fotbal se za poslední dobu posunul a už téměř padesát let staré pravidlo zvýhodňující gól na hřišti soupeře není v současnosti fér.

„Proběhla debata o tom, zda to dnes má ještě význam. Někteří trenéři si myslí, že už to nemá takový význam jako dřív. Klade se větší důraz na ofenzívu a stále více týmů vyhrává zápasy venku," prozradil bývalý kouč Manchesteru United Alex Ferguson průběh setkání evropských elitních trenérů v sídle UEFA.

„Když se ohlédneme zpět, tak třeba před 30 lety podnikali rychlé protiútoky jeden až dva hráči. Dnes se zapojí pět až šest hráčů, kteří si dokáží dávat rychlé přihrávky," pokračovala trenérská legenda.

Pravidlo o gólu venku zavedla UEFA v roce 1965 a jako první na něj doplatila ve druhém kole Poháru vítězů pohárů pražská Dukla, která s maďarským Honvédem měla po odvetě celkové skóre 4:4. Protože soupeř dal v Praze více gólů, Dukla z poháru vypadla.

Venkovní zápasy bývaly velkým dobrodružstvím

V dřívějších dobách, kdy bylo pravidlo o gólu venku zaváděno, byla mnohem méně rozvinutá a spolehlivá letecká doprava, týmy vyrážely na hřiště soupeře do zcela neznámého a často dost nepřátelsky naladěného prostředí. Výhry venku bývaly vzácné a nové pravidlo tak mělo motivovat hostující týmy, aby nezůstávaly zalezlé v obranných ulitách.

„Dnes už je stav většiny hřišť v Evropě na fantastické úrovni, dostat se z obrany několika přihrávkami už je o dost snazší než před 30 roky," upozornil Ferguson.

Pravidlo tak paradoxně spíš svazuje ofenzivní choutky domácího mužstva, které se obává případného inkasovaného gólu, jehož hodnota se rázem zdvojnásobí. „Když jsem já hrával doma, říkal jsem si: hlavně, ať nedostaneme gól," zalovil v paměti Ferguson.

Pravidlo o vstřeleném gólu venku už několikrát způsobilo dost bizarní situaci. A to zejména, když se utkaly dva týmy sdílející jeden stadión. Třeba v semifinále Ligy mistrů v roce 2003 se utkaly celky AC Milán a Inter Milán, které oba mají za domácí slavný stadión San Siro. První utkání v této aréně skončilo bezbrankovou remízou, druhé pak remízou 1:1. A protože v odvetě bylo AC vedeno jako hostující tým, postoupilo dál.

Reklama