Hlavní obsah

Blatter chce od příštího roku začít s testováním videa na fotbale

Manchester

Předseda Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Sepp Blatter chce v příštím roce začít s testováním použití videozáznamů při zápasech. Prostřednictvím předtočeného videa, které zhlédli účastníci konference SoccerEx v Manchesteru, šéf světového fotbalu vzkázal, že chce novou pomůcku pro rozhodčí vyzkoušet v domácí lize a na mistrovství světa dvacítek na Novém Zélandu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Podle Blattera by trenéři jednotlivých týmů měli právo jednou nebo dvakrát za poločas vznést protest proti rozhodnutí rozhodčího a nechat spornou situaci znovu posoudit na základě videozáznamu. Podobný systém funguje v tenisu, kde si hráči mohou nechat prověřit určitý počet sporných míčků za set.

Blatter, jenž ve vzkazu znovu zopakoval, že se příští rok bude ucházet o znovuzvolení do čela FIFA, v posledních letech podporuje pronikání technologií do fotbalu. Na letošním mistrovství světa si odbyl premiéru systém na hlídání brankové čáry, který ve sporných situacích pomáhá určit, zda padl gól. Kamerová technika se testovala při loňském Poháru FIFA a na mistrovství světa klubů.

Reklama