Hlavní obsah

Přivezl nejen Ronaldův dres, ale i rady a inspiraci ze Španělska

Praha

Přivezl nejen dres slavného Ronalda s jeho autogramem, ale i rady ze Španělska. A také návod a inspiraci, jak by si čeští profesionální fotbalisté měli počínat. „Nemohu se ubránit dojmu, že žijí deset let v otroctví,“ nechal se slyšet místopředseda španělské hráčské asociace AFE Jesus Diaz Peramos, když se seznámil se situací v tuzemském fotbale panující.

Foto: ČAFH

Místopředseda španělské hráčské asociace AFE Jesus Diaz Peramos.

Článek

Do Prahy přijel, aby se zúčastnil jednání České asociace fotbalových hráčů. A také aby připomněl zkušenosti, které španělská asociace za uplynulých třicet let nasbírala.

„Tehdy mnohé kluby dlužily hráčům několik měsíců odměny. Kdyby se za ty, kteří se ocitli ve finančních problémech, nepostavily i fotbalové osobnosti z předních klubů, nebylo by možné docílit toho, co jsme tenkrát dokázali," vysvětlil Jesus Diaz Peramos.

„Všichni hráči se spojili, aby bojovali za svá práva. I ti, kteří s financemi problémy neměli," připomněl španělský místopředseda tamní AFE princip solidarity mezi fotbalisty, bez něhož se fotbalové hnutí neobejde.

Právě Česká asociace fotbalových hráčů jako zástupce všech profesionálních fotbalistů má za úkol vyjednat pro své členy co nejpříznivější podmínky v nové situaci a právní úpravě.

„UEFA a FIFPro požadují, aby byly zavedeny pracovněprávní smlouvy. My jsme tu proto, abychom pro hráče zajistili co nejlepší podmínky. Není otázkou, zda budou profesionální fotbalisté zaměstnanci, ale kdy se tak stane a za jakých podmínek. Jsme tu jako partner a zároveň protiváha Fotbalové asociace a Ligové fotbalové asociace, abychom prosadili úpravu ve prospěch hráčů," ujistila fotbalisty předsedkyně ČAFH Markéta Haindlová.

Reklama

Související témata: