Hlavní obsah

Blatter oficiálně potvrdil, že chce i nadále vést FIFA

Curych
Aktualizováno

Předseda FIFA Sepp Blatter na zasedání výkonného výboru v Curychu oficiálně potvrdil, že se bude znovu ucházet o místo v čele světového fotbalu. Osmasedmdesátiletý švýcarský funkcionář vede FIFA od roku 1998 a do voleb půjde už popáté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Volba předsedy FIFA proběhne příští rok v květnu a vypadá to, že Blatter svou pozici obhájí, protože zatím nemá žádného silného soupeře. Jediným potvrzeným protikandidátem je někdejší zástupce generálního sekretáře FIFA Jérome Champagne. Další uchazeči se mohou hlásit do ledna.

O místo předsedy FIFA se původně chtěl ucházet také Michel Platini, v létě však změnil názor. Bývalý slavný francouzský reprezentant a trojnásobný držitel Zlatého míče dal přednost vedení Evropské fotbalové unie UEFA, v jejímž čele působí od roku 2007.

Vedle kandidatury Blatter také oznámil, že výsledky vyšetřování údajné korupce při volbě pořadatele mistrovství světa pro roky 2018 (Rusko) a 2022 (Katar) zůstanou tajné. Žádný ze členů výkonného výboru prý jejich zveřejnění nepožadoval.

Šéf vyšetřovací komise Michael Garcia přitom ve středu o zveřejnění sám požádal. O případných trestech by se mělo rozhodovat v dubnu příštího roku.

Výkonný výbor také zakázal tzv. vlastnictví hráčů třetí stranou a na přesných pravidlech už začala pracovat speciální komise. Vlastnictví třetí stranou je obvyklé především v Jižní Americe, Španělsku a Portugalsku a podle zastánců umožňuje klubům angažovat hráče, na které by za normálních okolností neměly.

Podle odpůrců, mezi které patřila například UEFA, šlo pouze o způsob, jak na hráčích ještě víc vydělat.

Reklama