Hlavní obsah

Švancara: Třetí liga? Nikdo se tu ze mě nepodělá

Praha

Prvoligové trávníky vyměnil šestatřicetiletý kanonýr a fotbalový bavič Petr Švancara po šestém podzimním kole za třetí nejvyšší soutěž. Soupeřům motá hlavy a střílí branky v dresu Králova Dvora. Přestože působení mezi tuzemskou elitou zatím definitivní sbohem nedává, nebere přesun z Příbrami do ČFL jako tragédii. "Užívám si hlavně to, že můžu hrát a dávat góly," říká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

V dresu Příbrami už Petr Švancara nenastupuje, ve třetí lize je mu ale dobře.

Článek

Z prvoligových stadiónů jste zmizel doslova ze dne na den. Co se stalo?

Nový trenér Příbrami Pavel Tobiáš mi řekl, že se mnou nepočítá, takže jsem odešel na farmu do Králova Dvora, který hraje ČFL. Samozřejmě mi je po první lize smutno, ale beru život tak, jak je.

V dresu Králova Dvora se vám ale daří, že?

Odehrál jsem pět zápasy a dal v nich sedm gólů, včetně hattricku Zápům, a k tomu jsem si připsal tři asistence.

Třetí liga vás tedy baví?

Docela mě to chytlo. Pro mě je důležité, že hraju. Potřebuju si udržet zápasový rytmus. Je to lepší než sedět v áčku na lavičce. Hraju v základní sestavě celé zápasy a fakt se bavím. Máme super mančaft. Trénuje nás zkušený František Barát, v mužstvu jsou bývalí prvoligoví hráči jako Jirka Sabou, Zdeněk Koukal, Martin Šlapák, Matěj Štochl, Lukáš Pleško. Jsou tu i mladí kluci z Příbrami, máme dobrou partu. Snažíme se hrát pěkný fotbal. Ode mě se čekají góly, tak je dávám. Chci ukázat, že na to mám, a taky u nás v týmu patřím k nejlepším.

To z vás musí být hráči soupeře i diváci na větvi, když proti nim vyrazí prvoligová legenda...

Právě že vůbec ne! Naopak se snaží mi to znepříjemnit. Nikdo mi nedá nic zadarmo a nikdo se tu ze mě nepodělá. Hraje se tvrdě, pěkně od podlahy. Už jsem kolikrát zažil i sáně, jak mi protihráč vletěl pod nohy. Já to beru, jen si hlídám koleno, které jsem měl operované. Ještě chci přece jenom nějakou chvíli hrát. Třetí liga je víc o bojovnosti než o fotbalovosti. Teď ale dělám všechno pro to, abychom s Cábelíkama, jak se klubu přezdívá, hráli v tabulce co nejvíc nahoře.

V nejvyšší soutěži jste fanoušky dokázal bavit, co v té třetí?

Taky se snažím je bavit. Máme skvělé fanoušky. Po jednom gólu jsem k nim vyběhl až na tribunu. Jsem rád, že mě berou a poznali, že nejsem žádná primadona. A ožil jsem i herně.

Říkáte to spokojeně. Vy už jste se s prvoligovým koncem smířil?

Tak to vůbec ne! Ale momentálně je situace taková, že hraju tu třetí. Přestupové období skončilo, musím počkat do zimy, jestli přijde nějaká nabídka. Bral bych první i druhou ligu.

S návratem do Příbrami tedy nepočítáte?

Stát se může cokoliv, ale spíš ne. V Příbrami se připravuju přes týden s juniorkou, kterou trénuje Marcel Mácha. Ve středu pomáhám u dorostu. Kluky učím zakončení a finální fázi. Docela mě to baví.

Rozešli jste se s prezidentem klubu Jaroslavem Starkou ve zlém?

Kdepak, a ani se na něj nebo na trenéra nezlobím. Naopak si cením toho, že mi to řekli na rovinu. Takový je prostě život. Příbrami jsem vděčný, že mi dala šanci. Žádnou zatrpklost necítím a nepláču. Já to ani neumím, jsem pohodář a hledám především ty pozitivní stránky. Jsem rád, že se Příbrami daří.

Kam byste tedy rád zamířil?

Nevybírám si. Hlavně bych šel tam, kde mě opravdu chtějí, hlavně trenér, a dají mi šanci hrát. Vím, že jsem specifický hráč i mimo hřiště, ale svoji práci si pokaždé odvedu. Ve fotbale se moc plánovat nedá. Jednou jste nahoře, pak dole. Trenéři by o tom mohli vyprávět. A já už taky.

Čekáte na zimu a nějakou nabídku, ale co když žádná nepřijde?

I to se může stát. Budu nadšený z první ligy, budu rád i za tu druhou. Klidně vezmu něco i s tím, že budu v klubu pomáhat. Možnost, že žádná nabídka nepřijde, si zatím nepřipouštím, i když v hlavě už si pomalu rovnám, co budu dělat, až skončím.

A co to bude?

Chtěl bych zůstat u fotbalu. V Příbrami pomáhám i s jinými věcmi kolem klubu, postupně se všechno učím. Začátkem listopadu mi bude sedmatřicet, musím být realista, ale určitě se neztratím. Bavila by mě i práce v televizi. Spolukomentátora jsem si už několikrát zkusil, a prý to nebylo nejhorší.

Připouštíte tedy i variantu, že si nejvyšší soutěž už nezahrajete. Neříkejte ale, že jste si svůj konec ve velkém fotbale nepředstavoval jinak!

Představoval... Hlavně veselejší, po nějaké vydařené sezóně. Ale fotbalem se živím skoro dvacet let, něco jsem odkopal, jednou to nastat muselo. Když v zimě z první ligy nic nepřijde, udělám v létě v Brně rozlučku s velkým fotbalem. Pozvu kamarády a snad přijde i hodně fanoušků. Ale ještě s tím počkám. Zima je daleko.

Opravdu nemáte pocit zmaru nad tak neslavným koncem?

A měl bych mít? Pořád ještě nemám ty nejhorší myšlenky. Příbrami se daří, mojí srdeční záležitosti Zbrojovce taky, jen ta hokejová Kometa by na tom mohla být líp, ale to se určitě spraví. Děti mám zdravé, takže kolem mě je spousta pozitivních věcí, které mi dělají radost. Je třeba být realistou, ale taky je dobré hledat na životě ty lepší stránky. A že ten konec, pokud by to opravdu konec byl, není veselý? Nedá se nic dělat, to je život. Beru ho sportovně.

Fotbalově jste vyrostl v Brně, návrat do Zbrojovky by vás nelákal?

Lákal. A moc! Třeba i s tím, že bych něco dělal kolem klubu. Už jsem řekl, Zbrojovka je moje srdeční záležitost, tam jsem vyrostl. Jenže tohle na mně nezáleží. Ale třeba se ozvou...

Udržujete se v kondici, nebo si dovolíte sem tam svíčkovou a pivko?

V kondici se udržuju, hlavně té herní. Musím být zdravý, abych byl schopný nastoupit do zimní přípravy. Svíčkovou mám rád a pivo taky, ale dám si obojí jen v neděli, po zápase. Vím, co moje tělo potřebuje. Musím se hlídat, piju hlavně vodu bez bublinek. Lidi se mě ptají, co mi je, že jsem zhubnul... Ale těším se na Vánoce. To je dovolená, což je od slova dovol si. A já si dovolím, na co mám zrovna chuť. Pak budu honit kila dolů.

Petr Švancara
Narozen: 15. 11. 1977
Profesionální angažmá: 1997/ 98 FC Synot (41 utkání/11 gólů), 1998–00 Stavo Artikel Brno (55/10), 2000–02 Slavia Praha (44/3), 2002/03 SFC Opava (27/20), 2003–06 FC Brno (81/17), 2006 Inter Bratislava (15/8), 2007–09 Viktoria Žižkov (65/18), 2009–11 FC Slovácko (48/14), 2011–13 Zbrojovka Brno (45/15), 2013/14 FK Příbram (20/3)
V české nejvyšší soutěži: 308 zápasů/59 gólů
V reprezentaci do 21 let: 1/0
Největší úspěch: druhé místo v lize se Slavií (2000/01)
Jakou má podle vás Petr Švancara výkonnost?
Pořád by zvládl fotbal v první lize
77,3 %
Stále dobrou, ale stačí maximálně na druhou ligu
13,6 %
Už na nejvyšší soutěže nemá
9,1 %
Celkem hlasovalo 7872 čtenářů.

Reklama

Související témata: