Hlavní obsah

Platini nakonec poslechl FIFA a vrátil luxusní hodinky

Curych

Předseda Evropské fotbalové unie Michel Platini přece jen uposlechl výzvu FIFA a vrátil luxusní hodinky za zhruba 20 tisíc eur (asi 550 tisíc korun), které společně s dalšími funkcionáři dostal od organizátorů mistrovství světa v Brazílii. Původně tvrdil, že dárky nevrací a místo toho věnuje sumu odpovídající hodnotě hodinek na charitu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Mluvčí UEFA Pedro Pinto však nyní německému listu Die Welt řekl, že se Platini rozhodl požadavku Mezinárodní fotbalové federace vyhovět. "Tím považuje tohle téma za uzavřené," uvedl mluvčí.

FIFA v září veřejně vyzvala všech 65 obdarovaných funkcionářů, aby drahé hodinky vrátili do 24. října s tím, že je daruje na charitu. Jinak by museli před etickou komisi kvůli tomu, že v Brazílii přijali dar s vyšší než "symbolickou či nepatrnou hodnotou", a hrozil by jim trest.

Platinimu se postup světové federace nelíbil. "Myslím, že mnohem lepší by bylo, kdyby nám zavolali, řekli, že etická komise udělala to a to a že z toho nemá radost. Ale to nám mohli povědět už před čtyřmi měsíci v Brazílii, kdy jsme hodinky dostali. Věděli, že jsme je dostávali, protože je dostával každý," uvedl Francouz, který je zároveň jedním z místopředsedů FIFA a je častým kritikem jejího šéfa Seppa Blattera.

"Jsem vychovaný člověk, nevracím dary. Zeptám se na přesnou cenu těch hodinek a patřičnou částku dám nějaké charitativní organizaci či nadaci," uvedl v září Platini. Nakonec se ale podvolil požadavku FIFA.

Reklama

Související témata: