Hlavní obsah

Skot nás zařízl, zuří Slováci. Na EURO do Česka nemůžou, Duda zažil další drsný příběh

Reggio Emilia/Praha

Fotbalové Slovensko zuří, mladíci od sousedů na EURO jednadvacítek do Česka v příštím roce nepřijedou. Přání pořadatelů, aby šampionát vyzdobila i početná účast slovenských fanoušků, vzalo za své. V dramatické a spornými výroky skotského sudího notně poznamenané odvetě v Itálii prohráli 1:3, což je v součtu s domácí remízou 1:1 poslalo ze hry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Hrošovský, záložník Viktorie Plzeň a slovenské jednadvacítky.

Článek

„Chyběl kousek, aby to vyšlo,“ citovala po boji ve městě Reggio Emilia slovenská média plzeňského záložníka Patrika Hrošovského. Do dalších úvah o okolnostech střetnutí, které vyvolalo na Slovensku bouřlivé reakce, se raději nepouštěl. Na rozdíl od dalších slovenských reprezentantů.

„Po vyřazení z Ligy mistrů jsem si myslel, že jsem ve svém mladém věku už zažil vše, ale mýlil jsem se,“ posteskl si devatenáctiletý záložník Ondrej Duda, kterého v této sezóně potkalo úřední vyřazení Ligy mistrů v dresu Legie Varšava v souboji s Celtikem. „V kabině byla nálada, jako by někdo umřel,“ podotkl dále k nešťastnému konci.

Přitom to zprvu vypadalo jasně. Slováci brzy prohrávali 0:2, ve 35. minutě pak sudí Steve McLean vyloučil právě Dudu. Jenže Lobotka snížil v 63. minutě na rozdíl jediné branky a další trefa už by dál posouvala Slováky.

A moc nechybělo. Schranz odvážně vletěl do pokutového území, italský obránce jej zastavil skluzem. Penalta! Zdálo se, že jasná. Na značku zprvu rázně ukazoval i sudí, ale po protestech od verdiktu vycouval až k asistentovi. Spolu vymysleli nové rozhodnutí - roh. "Jasný zářez," zuřili hosté.

Zápas se zvrhnul

Zákrok se přitom vskutku jevil jako jasný. Při troše fantazie mohl sudí situaci vyhodnotit snad ještě jako simulování útočícího hráče, ale rozhodně ne nařizovat rohový kop. Zápas se poněkud zvrhnul.

Skot pak vyloučil záložníka Adama Zreláka, v utkání ještě stihl vykázat na tribunu trenéra Ivana Galáda a dalšího člena realizačního týmu. V útrobách stadiónu podle některých médií pak nechybělo mnoho k tomu, aby došlo k inzultaci. Naštěstí byla přítomna policie.

„Rozhodčí to nezvládl,“ nebral si servítky Zrelák. „Nikdy bych nepředpokládal, že nás na mezinárodní úrovni někdo takhle může poškodit,“ komentoval situaci trenér Galád, zato Italové si oddechli. „Náš výkon ve druhé půli je pro mě zklamáním, zkomplikovali jsme si situaci a nechybělo moc, aby Slováci vyrovnali,“ přiznal  kouč Italů Luigi di Biagio.

Reklama

Související témata: