Hlavní obsah

Maroko se děsí eboly. Afrika hledá náhradní dějiště fotbalového šampionátu

Africká fotbalová konfederace hledá náhradního pořadatele kontinentálního šampionátu, který se má konat za tři měsíce. Maroko v tomto termínu nechce turnaj pořádat kvůli strachu z eboly. Jeho žádost o odložení mistrovství Afriky však konfederace zamítla, místo toho se obrátila na JAR, Ghanu a další země, zda by případně šampionát mohly uspořádat.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Gervinho (vlevo) z týmu Pobřeží slonoviny bojuje v Abidžanu s Djosem Issamou Mpekem z Konga v utkání kvalifikace afrického šampionátu.

Článek

První reakce ale příliš vstřícné nebyly. Jihoafrické ministerstvo sportu uvedlo, že hlavním otazníkem by byla výše nákladů na zorganizování šampionátu v tak krátkém čase. "Turnaj ale může také představovat výzvu jak se popasovat s ebolou, která zachvátila náš kontinent," stojí v prohlášení ministerstva Jihoafrické republiky, která v roce 2010 hostila fotbalové mistrovství světa.

Africká fotbalová konfederace trvá na tom, že šampionát se bude hrát od 17. ledna do 8. února 2015, i když kontinent se nyní potýká s epidemií smrtelného onemocnění. Vedle JAR a Ghany prý oslovila dalších pět zemí.

Ebolou jsou nejvíce zasaženy státy na západě Afriky - Libérie, Guinea a Sierra Leone, kde na ebolu zemřelo již téměř 4500 lidí. Guinea a Sierra Leone ještě hrají v kvalifikaci, ve svých skupinách jsou ale poslední.

Osud mistrovství Afriky se bude řešit 2. listopadu na schůzce zástupců africké konfederace a marockého fotbalu.

Reklama

Související témata: