Hlavní obsah

Mistrovství světa v Rusku problémy se stadióny nehrozí, výstavba probíhá rychleji

Moskva

Zatímco přípravy letošního fotbalového šampionátu v Brazílii dlouhodobě provázely problémy se stadióny, následujícímu turnaji za čtyři roky v Rusku údajně nic takového nehrozí. Po pětidenní inspekci to prohlásil delegát FIFA Chris Unger, který má kontrolu organizace turnaje na starosti.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Moskevský stadión Lužniki momentálně prochází plánovanou rekonstrukcí.

Článek

"Dokonce to vypadá, že výstavby oproti původnímu plánu probíhají rychleji," citovala agentura AP Ungera po návštěvě moskevského stadiónu v Lužnikách, který bude hostit finále. "Jsou to dobré zprávy, protože čím dřív bude vše hotové, tím dřív se může začít s testovacím provozem," dodal.

Unger v minulých dnech navštívil také nově budovaný stadión v Petrohradu, jehož výstavbu provázely potíže, podle posledních informací by však aréna pro 69 tisíc lidí měla být přesto hotová za dva roky. Navíc se podařilo vyřešit problémy se zatahovací střechou stadiónu v Soči, která bude během mistrovství odstraněna.

Inspekce vynechala sedm nově budovaných stadiónů pro šampionát, protože se na nich teprve nedávno začalo pracovat. Podle Ungera ale nejde o nic neobvyklého. "Není to tak, že bychom se podívali na plány a řekli, že je vše v pořádku," prohlásil funkcionář. "Vrátíme se a budeme hlídat, jak se s výstavbou pokročilo a jestli jsou plány dodržovány," dodal.

Šampionát v Rusku také provázejí obavy z rasismu a chuligánství, k tomu se však Unger, stejně jako k dalším politickým tématům, odmítl vyjádřit. "Děláme všechno proto, abychom problémy vyřešili. Jde o to, že někteří lidé zneužívají fotbal pro účely vlastního zviditelnění," prohlásil předseda organizačního výboru mistrovství Alexej Sorokin.

Reklama

Související témata: