Hlavní obsah

Nestárnoucí rekordman. Fotbalový brankář Ceni překonal Giggsův historický zápis

Sao Paulo
Aktualizováno

Tak to je opravdový srdcař! Navíc efektivní a loajální podřízený, o němž sní v každém fotbalovém klubu. Jednačtyřicetiletý brazilský gólman Rogério Ceni je od pondělí nejen nejlepším střelcem mezi brankáři, ale také nově světovým rekordmanem mezi všemi hráči vůbec. V dresu Sao Paula totiž vychytal už úctyhodné 590. vítězství své bohaté kariéry.

Foto: Profimedia.cz

Gólman Rogério Ceni na tréninku fotbalistů Sao Paula.

Článek

Brazilský gólman Ceni překonal v pondělí v 31. kole brazilské ligy poté, co vychytal Sao Paulu vítězství 3:0 nad týmem Goias, dosavadní milník velšské legendy Ryana Giggse v podobě 589 výher v barvách jediného týmu.

Jednačtyřicetiletý gólman, jenž má i 17 startů za reprezentaci, může ještě přidat další výhry. Má na to dva měsíce, než v prosinci odejde do sportovního důchodu. S kariérou se rozloučí po 23 sezónách a všechny strávil v Sao Paulu.

„Když člověk dosáhne takového čísla, znamená to taky, že už je starý," našel Ceni i negativa na rekordním 590. vítězství. „A i když je to fajn, není to nic jiného než práce, podobně jako ostatní lidé, kteří dvacet let vydrží dělat to samé," dodal.

Ceni je také rekordmanem v počtu vstřelených gólů mezi brankáři. Podle statistik jich má na kontě 123. Za klub Sao Paulo odehrál už 1173 zápasů. Třikrát s ním vyhrál brazilskou ligu, dvakrát Pohár osvoboditelů a jednou mistrovství světa klubů.

Někdejší záložník Giggs sbíral do letošního května vavříny s Manchesterem United, nyní je v klubu asistentem nového trenéra Louise van Gaala.

Reklama

Související témata: