Hlavní obsah

V Robbenovi bouchly saze. Musíme si promluvit, zlobil se Nizozemec po dalším fiasku

Nizozemští fotbalisté jsou od skončení světového šampionátu k nepoznání. Tým, který v Brazílii ani jednou v základní hrací době neprohrál a zaslouženě dokráčel k bronzu, prožívá těžké časy. V kvalifikaci ME 2016 dosud zdolal pouze outsidera z Kazachstánu, a to navíc otáčel stav až v závěru. Ve středu si nespravil náladu ani proti Mexiku, kterému v přípravném duelu podlehl doma 2:3. Nový kouč Tulipánů Guus Hiddink musel strávit již čtvrtou porážku z pěti utkání. Proti Mexičanům nefungovala defenzivní činnost a Oranje bijí na poplach. "My hráči si teď spolu musíme sednout a promluvit si," přiznal po dalším propadáku notně rozladěný záložník Arjen Robben.

Sestřih gólů z utkání Nizozemsko - Mexiko.

 
Článek
Fotogalerie

Mexičanům dokonale vyšla odplata za vyřazení z osmifinále MS. Holanďanům vstřelili v Amsterdamu tři góly, přičemž hned o dva se postaral Carlos Vela, jenž se do národního týmu vrátil po třech a půl letech. "El Tri" triumfovali na hřišti evropského protivníka po dlouhých třiceti letech. Naposledy se radovali z výhry 25. srpna 1984, v Budapešti tehdy zvítězili nad domácími Maďary 2:0.

Nizozemci propadli v obraně. Navíc neproměňovali šance, kterých měli zejména v první půli opravdu dost. "Když si vypracujeme za zápas sedm osm příležitostí, musíme alespoň tři z nich proměnit," citoval Hiddinka deník AD Sportwereld.

Nad velkým rozčarováním Nizozemců nic nezměnily ani parádní trefy Sneijdera a Blinda, kteří pouze zmírnili konečnou porážku.

Porazí v neděli Lotyše?

"Neměli bychom ukazovat na sebe prstem. Musíme sami mezi sebou mluvit o chybách, které jsme jako tým udělali," řekl Robben pro televizní stanici SBS 6. "Nezajišťovali jsme se. Nebyli jsme v obraně dostatečně pevní," přiznal naštvaně středopolař Bayernu.

Rozhorčení nad defenzivou neskrýval ani Guus Hiddink. "Udělali jsme řadu chyb. To se nesmí na mezinárodní úrovni stávat," řekl.

Nad osmašedesátiletým koučem, který po šampionátu v Brazílii nahradil na lavičce Louise van Gaala, se stahují mračna. Nizozemce čeká v neděli kvalifikační duel s Lotyšskem a nic jiného než vítězství pro ně nepřipadá v úvahu. Jakýkoliv jiný výsledek by zřejmě znamenal Hiddinkův konec. "Musíme si spolu sednout a promluvit si. Vyříkat si ty zmatky v obraně," uvedl Robben.

Na otázku, zda mužstvo za Hiddinkem stojí, Robben jednoznačně odpověděl: "Myslím, že tohle je hloupá otázka!"

Porazí Nizozemci v neděli v kvalifikaci ME doma Lotyšsko?
Ano
81,9 %
Ne
18,1 %
Celkem hlasovalo 6815 čtenářů.

Reklama

Související témata: