Hlavní obsah

V Astaně naznačil, dnes Pelta oficiálně potvrdil, že chce svůj Jablonec prodat

Praha

Už při asijské reprezentační misi prozradil, že se hodlá majetkové majority ve svém Jablonci zříci, dnes první muž českého fotbalu Miroslav Pelta slova z kazašské Astany oficiálně potvrdil. „Jednám se dvěma významnými lidmi známými nejen z byznysu, ale i ze sportovního prostředí o změně majetkových podílů v mém klubu,“ prohlásil Pelta, jemuž FK Baumit Jablonec patří z osmdesáti procent, zatímco dvacet procent zbývajících akcií je v držení občanského sdružení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

První muž českého fotbalu Miroslav Pelta potvrdil, že se míní většinového podílu ve svém Jablonci zbavit.

Článek

Peltův plán je v podstatě jednoduchý. Na nové majitele by svůj většinový podíl převedl. A jen za symbolickou částku, třeba pouhou korunu. Jeho podmínkou ovšem je, že svými finančními prostředky vytvoří fotbalovému Jablonci potřebné ekonomické zázemí.

Akcionářem muž, který se do fotbalu vrací

„Podzimní ligové výsledky Jablonce mně v tuto chvíli nahrávají, takže na obou mužích ležím a intenzivně s nimi jednám. Věřím, že mé padesáté narozeniny budou vhodnou příležitosti, abych námluvy s budoucími dominantními akcionáři dotáhl do konce," nedělá Pelta už žádné tajnosti se změnou majetkových poměrů v klubu svého srdce, v němž si chce ponechat jen minoritní podíl akcií.

Na přímý dotaz Sport.cz dokonce potvrdil, že jeden z těchto mužů se už v minulosti v českém fotbale pohyboval.

„Skutečně, v minulosti v něm působil," přitakal předseda FAČR a majoritní vlastník Jablonce.

„Známe se dlouho a oni vědí, že po celých třiadvacet let, co Jablonci šéfuji, dělám fotbal srdcem. Jsem sice majitelem klubu, ale zároveň i manažerem, který shání peníze od sponzorů a přátelsky nakloněných firem. A i proto je jim jasné, že ve fotbale se peníze spíše utrácí, než aby se vracely," nechal Pelta nahlédnout do svých úvah.

„Teď ovšem nastal čas, kdy se sportovním růstem a dosahovanými výsledky potřebujeme v Jablonci daleko silnější ekonomické zázemí. Naše plány totiž pokračují," naznačil Pelta, že u momentálně třetího místa v ligové tabulce se zastavit nemíní.

Peníze potřebné na další posily

V létě přivedl trenérovi Šilhavému osm nových akvizic, které zapadly do základní sestavy Jablonce, teď se společně poohlížejí po dalších.

„Věděli jsme, že Hübschman, Romero a spol., nám sportovně pomohou, ale samo sebou jsme si spočetli, že v tu ránu se budou finanční nároky na chod klubu pohybovat v úplně jiných dimenzích. Teď jdeme dál... Chceme tři čtyři fotbalisty, kteří jablonecký kádr ještě víc zkvalitní," hlásil Pelta, ale konkrétní jména nevyřkl. „Působí v dobrých klubech, kde hrají významnou roli," řekl pouze.

A právě proto plánuje příchod dominantních akcionářů. „Nejde mi o to, aby akcie odkupovali, ale aby zajistili další financování klubu. A oni peníze mají. Samo sebou že z jiných aktivit, než jakou je fotbal," nechal Pelta nahlédnout do svých myšlenkových pochodů.

„Mým cílem je alespoň jednou za život postoupit s Jabloncem do základní skupiny Evropské ligy, jako se to v minulosti podařilo nejen Spartě či Plzni, ale i sousednímu Liberci nebo Mladé Boleslavi. Za práci, kterou jsem v klubu odvedl, dostat zaplaceno. Nikoli penězi, ale dobrým pocitem."

Pelta si je pochopitelně vědom, že odprodej většinového podílu v jabloneckém klubu by mu pomohl k posílení pozice v čele českého fotbalu. „Určitě by to situaci zklidnilo," je si jistý.

Posílí případný prodej Jablonce Peltovo postavení v čele českého fotbalu?
Ano
23,2 %
Ne
76,8 %
Celkem hlasovalo 5132 čtenářů.

Reklama

Související témata: