Hlavní obsah

Kvalifikační model pro EURO 2020: postoupí už jen dva týmy ze skupiny, další pak z nové Ligy národů

Nyon

Evropská fotbalová unie (UEFA) představila definitivní model kvalifikace na EURO 2020, s nímž také souvisí nový koncept Ligy národů, který nahradí stávající přátelské zápasy. UEFA zveřejnila nový formát na svých oficiálních stránkách.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Pro kvalifikaci na šampionát budou týmy rozděleny do deseti skupin, z nichž na mistrovství postoupí první dva celky. Nebude už tedy možné se kvalifikovat ze třetího místa jako v probíhající kvalifikaci o ME 2016.

Čtyři další týmy se mohou probojovat na EURO z play off nové Ligy národů, které se bude hrát před šampionátem v březnu 2020. V Lize národů budou rozděleny jednotlivé reprezentace podle výkonnosti na základě koeficientu UEFA do divize A až D.

Divize A a B se budou skládat ze čtyř skupin po třech týmech, divize C bude mít dvě skupiny po třech týmech a dvě skupiny po čtyřech mužstvech. Divizi D budou tvořit čtyři skupiny po čtyřech týmech. Šestnáct vítězů skupin pak postoupí do play off.

Pokud si některá země zajistí postupovou pozici oběma cestami, uvolní se tak místo na ME i pro další tým v pořadí Ligy národů.

Finálový turnaj EURO 2020 se bude hrát hned ve 13 různých státech, semifinále a finále bude hostit londýnský stadión Wembley.

Reklama