Hlavní obsah

Fotbalová Liga národů začne v září 2018

Nová fotbalová Liga národů pro evropské reprezentační týmy v roce 2018 odstartuje. Po čtvrtečním zasedání v Nyonu to potvrdila Evropská fotbalová unie UEFA, která zavedení nové soutěže, z níž se týmy mohou dodatečně kvalifikovat na ME 2020, schválila už v břenu na kongresu v Astaně.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Všech 54 členských týmů UEFA se v Lize národů, která se bude hrát ve dvouletém cyklu a nahradí většinu současných přátelských zápasů, před prvním ročníkem rozdělí podle umístění v žebříčku do čtyř divizí, mezi kterými se pak bude postupovat a sestupovat. V každé divizi vzniknou čtyři skupiny po třech či čtyřech týmech.

Zápasy ve skupinách se uskuteční od září do listopadu 2018, vyvrcholení pak nabídne závěrečný turnaj Final Four mezi vítězi skupin nejvyšší divize v červnu 2019.

Kvalifikace o Euro 2020 se rozehraje v březnu 2019 a z každé z deseti skupiny se přímo na šampionát kvalifikují dva nejlepší. O zbývající čtyři volná místa sehraje play off 16 týmů rozdělených do čtyř skupin, v nichž se bude hrát vyřazovacím způsobem a z každé z nich postoupí jen vítěz.

Do play off, které bude na programu v březnu 2020, postoupí z každé divize Ligy národů čtyři vítězové skupin. Pokud už budou mít místo na ME jisté z kvalifikace, přejde právo na níž postavený tým.

Reklama

Související témata: