Hlavní obsah

UEFA požádala Spartu o vysvětlení hospodaření

Nyon/Praha

Evropská fotbalová unie (UEFA) se obrátila na vedení Sparty Praha s žádostí, aby doložilo, že dlouhodobě hospodaří bez zisku. Spolu s českým mistrem musí ze stejného důvodu svou ekonomickou situaci dodatečně vysvětlit dalších pět celků - Hull, Lyon, Panathinaikos Atény, Ruch Chorzów a Wolfsburg. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty před začátkem utkání Evropské ligy proti Neapoli.

Článek

"Všechny potřebné dokumenty máme k dispozici a UEFA je poskytneme," řekl mluvčí letenského celku Ondřej Kasík. Doplnil, že nejde o nic závažného.

Sparta zaznamenala v sezóně 2012/13 ztrátu 190 miliónů korun, v předchozím období dokonce vykázala rekordní ztrátu téměř 240 miliónů. Od příchodu majitele Daniela Křetínského v roce 2004 pražský klub nezakončil sezónu v minusu jen jednou. V plusu byl pouze v prvním ročníku a jeho celková ztráta za všechna období překročila hranici jedné miliardy.

UEFA také začala vyšetřovat Liverpool, Monako, AS Řím, Inter Milan, Besiktas Istanbul, Sporting Lisabon a Krasnodar kvůli přílišnému utrácení a podezření z porušení pravidel finanční fair play. Zástupci sedmi klubů už absolvovali osobní slyšení a do února musí předložit aktualizované účty jako součást kontroly, zda splňují pravidla finanční fair play.

Reklama

Související témata: