Hlavní obsah

Slavia porazila Spartu a podesáté vyhrála turnaj internacionálů

Fotbalisté pražské Slavie ovládli vánoční halový turnaj internacionálů. Červenobílí ve finále jubilejního 20. ročníku, který se stejně jako vloni hrál v areně Sparta na Podvinném mlýně, porazili "domácí" obhájce trofeje 3:1 a tradiční štěpánské klání opanovali jako nejúspěšnější tým v historii už podesáté.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Turnaje internacionálů se zúčastnil i Jiří Štajner

Článek

Slavia vyhrála všech pět zápasů. Ve finále proti Spartě, které bylo předehrou Silvestrovského derby, rozhodla o triumfu slepenými góly Františka Veselého mladšího a Rudolfa Skácela na začátku druhé půle. Letenští i tak vyrovnali svůj druhý nejlepší výsledek a potvrdili, že se jim po loňském přesunu turnaje z Edenu na Podvinný mlýn daří. Před rokem v domovské aréně slavili premiérový triumf.

Slávisté po loňském sedmém místě výrazně posílili kádr. Poprvé si turnaj zahráli Skácel, po konci aktivní kariéry brankář Radek Černý a také Patrik Berger. Ten nakonec oblékl červenobílý dres, i když hrával i za rivala Spartu, a fanoušci tak viděli obnovenou spolupráci bývalých hráčů Liverpoolu mezi ním a Vladimírem Šmicerem.

"Nechal jsem si poslat soupisky a kdo byl silnější, k tomu jsem se připojil," smál se Berger. "To je samozřejmě sranda. Letos jsem si byl po letech zahrát na Štědrý den na Slavii, kam chodíme, bylo to moc fajn a tam jsme se domluvili, že si půjdu zahrát i tady," řekl ČTK Berger.

"Jsem rád, že jsme si Patrikem zahráli i v Čechách, protože spolu se starou gardou Liverpoolu cestujeme po světě. S klukama jsme si řekli, že trošku nabijeme tým, abychom se dostali dál než loni. I když to není zase až tak prestižní, vítězství nám samozřejmě dělá radost," řekl Šmicer.

Letošní ročník byl vůbec ve znamení premiérových startů nedávných aktivních hráčů. Například za tým Umbro nastoupil Jiří Štajner, který v létě ukončil ligovou kariéru. "Kluků bylo málo, tak jsem slíbil, že nastoupím. Nejsem úplně stoprocentně zdravý, ale byl to dobrý turnaj a přijedu rád znova," uvedl Štajner.

Ani on ale nepomohl svému týmu zlomit prokletí posledních let, podle počtu triumfů druhý nejúspěšnější celek historie turnaje potřetí za sebou nepostoupil ze skupiny. Za Umbro nastoupili hlavně bývalí sparťané Jozef Chovanec, Horst Siegl či Ivan Hašek. Bývalý svazový předseda a reprezentační kouč ale odehrál jen úvodní zápas a pak spěchal na letadlo do Asie, kde nově vede klub Fudžajra ze Spojených arabských emirátů.

V semifinále došlo na obvyklý rodinný duel mezi Šmicerem a jeho tchánem Ladislavem Vízkem z Dukly. Úspěšnější byl tentokrát první jmenovaný, červenobílí vyhráli 3:2 díky třem brankám v první půli.

Vízek ale v poslední minutě vstřelil snižující gól. "Když v 60 letech proti nim dáte gól, beru to jako vyhraný zápas pro sebe," smál se Vízek. "Za Slavii hráli ligoví hráči, moje přítomnost je vyhecovala. Říkal jsem, že poražený zve vítěze na pivo. Jdeme do Chaber na plzničku, budu muset platit, ale nevadí mi to," dodal.

Jako tradičně šlo spíš než o výsledky o pohodovou atmosféru. Legendární Vízek a Karol Dobiaš nevynechali tradiční partičku karet, fanoušky stejně jako vloni bavil také brněnský Petr Švancara, který se na chvíli ujal i moderátorské role. Na podzim hrál za příbramskou farmu v Králově Dvoře a v nejbližší době by se mělo rozhodnout o jeho další kariéře.

20. ročník vánočního halového turnaje fotbalových internacionálů na pražském Podvinném mlýně:
Skupina A:
Slavia Praha - Plzeň 7:0
Umbro - Bohemians Praha 3:1
Slavia - Bohemians 2:0
Plzeň - Umbro 4:2
Bohemians - Plzeň 8:1
Slavia - Umbro 6:1.
Pořadí:
1. Slavia 9 bodů
2. Bohemians 3
3. Umbro 3
4. Plzeň 3.
Skupina B:
Sparta Praha - Prešov 4:1
Dukla Praha - Brno 2:2
Dukla - Sparta 4:2
Prešov - Brno 2:1
Prešov - Dukla 2:2
Sparta - Brno 5:3.
Pořadí:
1. Sparta 6
2. Dukla 5
3. Prešov 4
4. Brno 1.
Semifinále:
Slavia - Dukla 3:2
Sparta - Bohemians 4:4, na penalty 2:1,
finále:
Slavia - Sparta 3:1 (0:0),
o 3. místo:
Bohemians - Dukla 3:2,
o 5. místo: Prešov - Umbro 4:4, na penalty 5:4,
o 7. místo: Brno - Plzeň 6:2.
Nejlepší střelec:
Slunéčko (Bohemians) - 7 gólů,
nejlepší brankář:
Radek Černý (Slavia).

Reklama