Hlavní obsah

Nevídaná patička, trefa á la pinball. Podívejte se na nejkomičtější góly roku

Praha

Rok 2014 přinesl fotbalovým příznivcům tradičně spoustu úchvatných zážitků a pochopitelně celou řadu nádherných i kuriózních gólů. Vybrali jsme několik bizarních a komických branek, které fanoušky letos pořádně pobavily.

Nejkomičtější góly roku

 
Článek

Gól, který padl v březnu v jordánské nejvyšší soutěži, se hned tak nevidí. Kousek, jenž zastínil i největší esa světového fotbalu v nejvěhlasnějších evropských ligách, předvedl syrský útočník Motaz Salhani z týmu Al Wehdat. V utkání proti Al Ramtha uháněl v 52. minutě v plné rychlosti k bráně soupeře a ve zhruba třicetimetrové vzdálenosti od ní naprosto brilantním způsobem z voleje patičkou přeloboval bezmocného vyběhnutého gólmana.

V červnu diváci upínali pozornost zejména ke světovému šampionátu v Brazílii, kde se bylo na co koukat. Pohledné akce a branky však byly k vidění i jinde.

Úsměvný gól padl v peruánské lize. Útočník Maruo Guevgeozián hájící barvy týmu Alianza Lima skóroval ve stylu oblíbené hry pinball. V zápase proti Garcilasu vnikl záložník Julio Landauri dravě do pokutového území a následnou přihrávkou hledal nabíhajícího Guevgeoziána. Ten nakonec ve skluzu balón zasáhl, z bezprostřední blízkosti ale trefil břevno, od kterého se míč odrazil přesně do jeho obličeje a poté k radosti domácích příznivců rozvlnil síť. Ostřílený forvard se z trávníku nezvedal zrovna lehce a gólových oslav se spoluhráči si příliš neužil.

Za dalekonosnou trefu končící v šibenici je autor rány vždy veleben a spoluhráči poplácáván po zádech. O jednu takovou se postaral i Fernando Canales. Jenže pochvaly se za ni nedočkal! Obránce peruánského celku Leon de Huánuco totiž v utkání tamní nejvyšší soutěže proti Ciencianu smolně zacílil do vlastní branky. V 71. minutě za stavu 2:0 pro svůj tým chtěl razantním odkopem zastavit rozvíjející se akci hostů, provedl to ovšem tak nešťastně, že zpoza vápna překonal bezmocného vlastního gólmana.

Nevídaný kiks slovinského brankáře

Nevídaného kiksu se dopustil brankář Aleksander Šeliga. Slovinský gólman, který v minulosti krátce působil i v pražské Slavii, na sebe upoutal pozornost velkou minelou. Gólman Lublaně si v zápase proti mužstvu NK Krka vybral slabší chvilku. V 70. minutě střetnutí se Šeliga rozhodl rozehrát kop od brány nakrátko a poslal míč Darijanu Matičovi, který mu pod tlakem hostujícího útočníka balón vrátil. Šeliga ho chtěl odkopnout do bezpečí, jenže promáchl, a přestože se pak snažil míč směřující do brány ještě zachytit, úspěšný nebyl.

A do třetice vlastenec. V jedné z amatérských soutěží v Řecku si autor trefy snad spletl strany, jinak si jeho počínání lze těžko vysvětlit. V 74. minutě utkání mezi celky Dorians a Garipa běžel útočník domácího celku za příznivého stavu 3:1 po pěkné kombinaci sám na brankáře. Rozhodl se nic nevymýšlet a vypálil podél gólmana. Ke své smůle ale trefil pravou tyč, od které se míč odrazil i do té levé. Dobíhající obránce soupeře chtěl balón kutálející se po brankové čáře odkopnout do bezpečí, jenže to provedl tak neobratně, že ho napálil přímo do vlastní sítě. Svou hlavu ihned schoval do dlaní a vleže na trávníku zpytoval svědomí.

Pozoruhodným gólem se blýskl mladý anglický fotbalista Ryan Ledson. V zápase reprezentačních osmnáctek si v duelu proti Polsku postavil míč k exekuci přímého volného kopu, nacentroval do šestnáctky a pak už jen nevěřícně přihlížel, jak balón i díky silnému větru přistává v síti za marně se natahujícím soupeřovým brankářem.

Reklama

Související témata: