Hlavní obsah

Vyhraje Zlatý míč geniální Argentinec, vítěz Ligy mistrů, nebo překvapivě mistr světa?

Curych

Stejně jako v loňském roce se do finální trojice adeptů na zisk Zlatého míče probojoval fotbalista Bayernu Mnichov. Ale zatímco před dvanácti měsíci byl Franck Ribéry považovaný za možného vítěze nejprestižnější ankety ve fotbale, letos se s brankářem Manuelem Neuerem coby laureátem Zlatého míče nepočítá. Stejně jako s Lionelem Messim, který v roce 2014 nezískal žádnou výraznou trofej. Největším favoritem je Portugalec Cristiano Ronaldo. A to i přesto, že Neuer vychytal Němcům titul největší - na mistrovství světa.

Cristiano Ronaldo v roce 2014 v akci.

 
Článek

Nejlepší zákroky Manuela Neuera v roce 2014.

Nejlepší akce Lionela Messiho v roce 2014.

V odvetném semifinále Ligy mistrů posledního ročníku Ronaldo dvakrát překonal Neuera v bráně mnichovského Bayernu a do finále nejslavnější klubové soutěže světa postoupil Bílý balet. Ve finále pak svedl vyrovnanou bitvu s dalším madridským celkem - Atlétikem. Ale zatímco ve španělské nejvyšší soutěži mělo v sezóně Atlético navrch, v prodloužení Champions League se Bale, Marcelo a nakonec i Portugalec brankami postarali o vítězství.

Jako už tradičně musel Ronaldo skousnout zklamání v dresu národního týmu. Na světový šampionát ho ještě dokázal procpat po vlastním hattricku v odvetě barážového zápasu se Švédskem, v Brazílii samotné ale tým z Pyrenejského poloostrova vypadl už ve skupině. V té se s Neuerem, tentokrát v bráně Německa, utkal znovu. Překonat ho ale nedokázal a místo Portugalců šli dál Američané.

Neuer vyhrál, co se dalo

Co se týče trofejí, nejúspěšnější rok má za sebou bezesporu právě Neuer. V Německu pomohl Bayernu vybojovat čtyřiadvacátý titul, tým Pepa Guardioly uspěl i v Německém poháru. Nejcennější trofej ale Neuer získal v Brazílii. Tam nejdříve naši západní sousedé potupili domácí Brazilce sedmi brankami v semifinále a titul vydřeli ve finále proti Argentině. Neuer byl jedním ze základních stavebních kamenů tohoto úspěchu. Jméno si udělal také díky včasnému vybíhání a špičkové hře nohou.

Čtyřnásobný držitel prestižního ocenění Lionel Messi prožil rok zklamání, přesto ho reprezentační trenéři, kapitáni a novináři mezi poslední tři nominovali. Argentinec sice dovedl národní tým až do finále mistrovství světa, poslední krůček ale Jihoameričané udělat nedokázali. S Barcelonou vypadl Messi překvapivě už ve čtvrtfinále. Nestačila na Atlético, které opanovalo i španělskou La Ligu. Jedinou trofejí tak pro Barcelonu byl zisk španělského Superpoháru.

Za hlavního favorita je s nejnižším kurzem sázkových kanceláří považován obhájce trofeje Ronaldo. Jeho největším sokem měl být původně Messi, v posledních dnech se však na pomyslné druhé místo u bookmakerů propracoval Neuer. Vítěze se veřejnost dozví dnes na galavečeru od 18:30 v Curychu (vysílá Eurosport). Vyhlášeny budou také kategorie Trenér roku, Fair Play, Cena prezidenta FIFA, jedenáctka roku FIFPro a anketa Ference Puskáse za nejkrásnější gól roku 2014.

Kdo by měl podle vás vyhrát cenu Zlatý míč za rok 2014?
Lionel Messi
18,5 %
Manuel Neuer
29,5 %
Cristiano Ronaldo
52 %
Celkem hlasovalo 9337 čtenářů.

Reklama

Související témata: