Hlavní obsah

Celá sbírka trofejí, ale hlavně nastřílené góly rozhodly, že Zlatý míč patří znovu Ronaldovi

Aktualizováno

Obhajoba se mu podařila. Famózní Portugalec ve službách madridského Realu Cristiano Ronaldo se stal podruhé po sobě vítězem prestižní ankety Zlatý míč FIFA. Vítěz Ligy mistrů, evropského Superpoháru, mistrovství světa klubů a také španělského Královského poháru byl na galavečeru v Curychu vyhlášen nejlepším fotbalistou světa roku 2014. Až za ním skončil jeho největší konkurent z Barcelony Lionel Messi a německý gólman a mistr světa Manuel Neuer.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Cristiano Ronaldo přijímá gratulace od Seppa Blattera poté, co získal Zlatý míč FIFA.

Článek
Fotogalerie

Cristiano Ronaldo a Manuel Neuer po vyhlášení Zlatého míče

Nejlepší akce Lionela Messiho v roce 2014.

Akce, góly a technické finesy Cristiana Ronalda v roce 2014.

Pro reprezentační trenéry, kapitány a vybrané novináře to byla těžká volba. Pro Ronalda mluvila celá sbírka trofejí, pro Neuera zase titul světového šampióna, který získal s reprezentací Německa. Jenže gólmani mají v anketě o Zlatý míč smůlu. Prvním a jediným brankářem, který ji vyhrál, byl v roce 1963 legendární sovětský gólman Lev Jašin. Ani Neuer na primát nedosáhl.

Neuer se přesvědčil, že gólmani mají smůlu

Messi samo sebou také ne, neboť v uplynulém roce nezískal s Barcelonou žádnou trofej. S Argentinou se sice dostal do finále brazilského šampionátu, ale tam podlehl Německu. Cena pro nejlepšího hráče mistrovství světa proto byla vnímána jako úlitba a cena útěchy.

Ve prospěch devětadvacetiletého Ronalda totiž mluvily góly. V šedesáti zápasech v dresu Bílého baletu a portugalské reprezentace jich nastřílel jedenašedesát, což byla bilance, která oslnila kdekoho. Hlasující nevyjímaje. I proto mu přisoudili Zlatý míč FIFA.

Hlasování českých zástupců v anketě:
Nejlepší fotbalista:
Pavel Vrba (trenér reprezentace):
1. Arjen Robben (Niz./Bayern)
2. Philipp Lahm (Něm./Bayern)
3. Neuer
Tomáš Rosický (kapitán reprezentace):
1. Ronaldo
2. Messi
3. Bastian Schweinsteiger (Něm./Bayern)
Stanislav Hrabě (novinář, deník Sport):
1. Thomas Müller (Něm./Bayern)
2. Robben
3. Ronaldo

Pro portugalského fotbalistu to byl třetí triumf. V roce 2008 získal Zlatý míč France Football, loni pak Zlatý míč FIFA.

Suverénní vítěz zářil a sliboval

Tentokrát Ronaldo zvítězil suverénně ziskem 37,66 procenta všech hlasů. Druhé místo obsadil stejně jako loni Messi (15,76%) velmi těsně před Neuerem (15,72).

„Jako malý jsem nikdy nevěřil, že bych mohl Zlatý míč získat. A teď ho držím potřetí, za což patří dík mé rodině, stejně jako trenérovi, spoluhráčům a všem, kteří pro mě hlasovali," zářil Ronaldo, jemuž přišel pomoci převzít trofej jeho čtyřletý syn Cristiano.

„Byl to pro mě nezapomenutelný rok a vyhrát tuto trofej je prostě něco jedinečného. Proto slibuji, že budu pracovat tak tvrdě, jak jen budu moci, abych ji získal zase," ujišťoval devětadvacetiletý Portugalec a přidal, že jeho touhou je stát se jednou nejlepším fotbalistou historie.

„Půjdu za svým cílem, což vyžaduje spoustu odhodlání a práce," ujišťoval, ale pragmaticky přidal, že k naplnění svých plánů a k cestě na samý piedestal světového fotbalu by musel pozvednout i portugalskou reprezentaci. „Ale my jsme jen průměrným národním týmem, to přiznávám," pravila největší hvězda madridského Realu.

Masopustova a Nedvědova stopa

Zlatý míč je vyhlašován redakcí francouzského magazínu France Football od roku 1956, kdy ho jako první v historii získala ostrovní fotbalová legenda sir Stanley Matthews. Během dlouhé historie ankety se jejími vítězi stali i dva čeští fotbalisté - v roce 1962 Josef Masopust a o čtyřicet let později pak Pavel Nedvěd.

Zlatým míčem FIFA se stala anketa v roce 2010, kdy se spojil Zlatý míč France Football s anketou Fotbalista roku FIFA. Novou trofej měl dosud třikrát možnost polaskat Lionel Messi, loňským vítězem se stal Cristiano Ronaldo.

Trenérem roku je Löw

Nejlepším trenérem světa byl vyhlášen podle očekávání kouč německé reprezentace Joachim Löw. Aby ne, když dovedl národní tým své země na mistrovství světa v Brazílii k absolutnímu triumfu.

„Úžasný rok. Nejdříve vítězství na mistrovství světa, teď individuální ocenění, které chci věnovat německé reprezentaci," promlouval nejlepší mezi trenéry světa Löw.

Ve složení nejlepší jedenáctky, kterou volí samotní hráči, nedošlo v porovnání s rokem předchozím k převratným změnám. Na sedmi místech se totiž shoduje s tou, která byla dekorována v Curychu loni.

Mnichovský Bayern a madridský Real jsou v ní zastoupeni třemi hráči, Barcelona a Paris St. Germain dvěma, zbývajícím jedenáctým hráčem je pak Argentinec Ángel Di María oblékající v současnosti barvy Manchesteru United.

Jedenáctka roku 2014:
Neuer (Německo/Bayern Mnichov) - Ramos (Španělsko/Real Madrid), David Luiz (Brazílie/Paris St. Germain), Thiago Silva (Brazílie/Paris SG), Lahm (Německo/ Bayern) - Di María (Argentina/Manchester United), Kroos (Německo/Real), Iniesta (Španělsko/Barcelona) - Messi (Argentina/Barcelona), Ronaldo (Portugalsko/Real), Robben (Nizozemsko/Bayern).

Malým překvapením skončila volba nejlepší fotbalistky světa, jíž se stala šestadvacetiletá kapitánka německé reprezentace a Wolfsburgu Nadine Kesslerová. „Nikdy jsem nevěřila, že bych podobné ocenění mohla získat právě já," přiznávala.

Trefou roku je gól Rodrígueze

Nejkrásnějším gólem roku byla vyhlášena trefa kolumbijského reprezentanta Jamese Rodrígueze do sítě Uruguaye na mistrovství světa v Brazílii. Třiadvacetiletý záložník ve službách Realu Madrid tak získal Cenu Ference Puskáse.

Cenu prezidenta FIFA převzal japonský novinář Hiroši Kagawa. Vedení světového fotbalu, a Sepp Blatter jmenovitě, tím ocenilo zásluhy devadesátiletého žurnalistického nestora, který se mimochodem zúčastnil i loňského MS v Brazílii, o rozvoj fotbalu na asijském kontinentu a v zemi vycházejícího slunce především.

Do hlasování o nejlepšího fotbalistu roku se zapojilo celkem 182 trenérů národních týmů, 181 reprezentačních kapitánů a 181 zástupců médií. Za první místo na hlasovacím lístku se udělovalo 5 bodů, za druhé 3 body a za třetí jeden bod. Ronalda dalo na první místo 99 reprezentačních kapitánů, 88 trenérů a 115 novinářů.

Výsledky fotbalových anket Zlatý míč FIFA za rok 2014:
Nejlepší fotbalista:
1. Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid) 37,66 procenta hlasů
2. Lionel Messi (Arg./Barcelona) 15,76
3. Manuel Neuer (Něm./Bayern Mnichov) 15,72
...4. Arjen Robben (Niz./Bayern) 7,17
5. Thomas Müller 5,42
6. Philipp Lahm (oba Něm./Bayern) 2,90
7. Neymar (Braz./Barcelona) 2,21
8. James Rodríguez (Kol./Real Madrid) 1,47
9. Toni Kroos (Něm./Real Madrid) 1,47
10. Ángel Di María (Arg./Manchester United) 1,29.
Nejlepší fotbalistka:
1. Nadine Kesslerová (Něm./Wolfsburg) 17,52
2. Marta (Braz./FC Rosengärd) 14,16
3. Abby Wambachová (USA/Western New York Flash) 13,33.
Nejlepší trenér mužského fotbalu:
1. Joachim Löw (Něm./reprezentace Německa) 36,23
2. Carlo Ancelotti (It./Real Madrid) 22,06
3. Diego Simeone (Arg./Atlético Madrid) 19,02.
Nejlepší trenér ženského fotbalu:
1. Ralf Kellermann (Něm./Wolfsburg) 17,06
2. Maren Meinertová (Něm./reprezentace Německa do 20 let) 13,16
3. Norio Sasaki (Jap./reprezentace Japonska) 13,06.
Prezidentova cena:
Hiroši Kagawa (japonský novinář).
Puskásova cena za nejhezčí gól:
James Rodríguez (Kol./Real Madrid) za gól v osmifinále MS mezi Kolumbií a Uruguayí.
Cena Fair Play:
dobrovolníci na turnajích FIFA.
Hlasování českých zástupců v anketě:
Nejlepší trenér:
Vrba: 1. Löw, 2. Ancelotti, 3. Pep Guardiola (Šp./Bayern).
Rosický: 1. Löw, 2. Ancelotti, 3. Simeone.
Hrabě: 1. Löw, 2. Simeone, 3. Ancelotti.
Považujete vítězství Cristiana Ronalda v anketě Zlatý míč FIFA za zasloužené?
Ano
77,8 %
Ne
22,2 %
Celkem hlasovalo 10678 čtenářů.

Reklama

Související témata: