Hlavní obsah

Policie viní 25 osob v nižších fotbalových soutěžích z korupce

Aktualizováno

Kriminalisté odhalili korupci a ovlivňování celkem deseti zápasů nižších tříd fotbalových soutěží ve Středočeském kraji. Trestně stíháno je v této věci pět osob z trestného činu podplacení a 20 osob z trestného činu přijetí úplatku. Obviněni jsou fotbaloví funkcionáři, delegáti a rozhodčí. Policie o tom informovala ve středeční tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté odhalili další případ korupce v českém fotbale.

Článek

Podle Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) mělo v průběhu roku 2013 docházet k předávání úplatků v řádech několika tisíců korun ze strany funkcionářů klubů či delegátů s tím, že rozhodčí budou pískat ve prospěch jednoho mužstva, ale i za to, že sudí budou na hřišti působit nestranně.

"FAČR od začátku vyšetřování aktivně spolupracovala s Policií ČR a zároveň jednoznačně odmítá korupční jednání na jakékoliv úrovni fotbalových soutěží," stojí v prohlášení Fotbalové asociace ČR. "V případě prokázání viny se asociace zasadí o uplatnění odpovídajících trestů. S obviněnými osobami bude zahájeno disciplinární řízení na úrovni Řídící komise pro Čechy."

Kriminalisté odhalili ovlivnění celkem 10 fotbalových zápasů nižších tříd ve středních Čechách z období od května do listopadu 2013.

Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě. Zabývat se jím bude Okresní státní zastupitelství v Benešově. Osobám obviněným z podplacení hrozí trest odnětí svobody až na 2 roky nebo peněžitý trest. Za přijímání úplatku hrozí trest odnětí svobody až na 4 roky nebo zákaz činnosti.

Reklama

Související témata: