Hlavní obsah

Policie obvinila dalších jedenáct osob kvůli fotbalové sázkařské aféře

Strakonice

Kvůli sázkařské aféře v nižších fotbalových soutěžích, která vypukla v roce 2013, policie obvinila dalších 11 osob. Počet stíhaných v kauze stoupl na 27. Obvinění měli podle policie ovlivňovat utkání druhé nejvyšší soutěže, České fotbalové ligy a juniorské ligy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Korupce. Ilustrační foto.

Článek

Policie je stíhá pro trestné činy podplácení a přijetí úplatku. Jedna osoba je navíc obviněna z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. ČTK o tom informoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Případ dozoruje strakonické státní zastupitelství.

"Podle kriminalistů mělo v období od května 2013 do srpna 2013 docházet ke kontaktům různých osob s některými hráči fotbalových klubů. Těmto hráčům měly být nabízeny peníze v řádech desítek až stovek tisíc korun za to, že svým výkonem na hřišti ovlivní průběh fotbalových utkání dle daných instrukcí," uvedl mluvčí.

Dohoda podle něj spočívala v počtu vstřelených branek jedním mužstvem během zápasu či v počtu vstřelených branek jedním mužstvem ve stanoveném časovém rozmezí. "Někteří hráči měli tyto nabídky akceptovat, někteří je měli odmítnout. V několika případech z uzavřené dohody sešlo, neboť na utkání neměl být vypsán sázkový kurz či dle obviněných osob měl být vypsaný kurz na dané utkání nevýhodný," sdělil Ibehej.

Za přijetí až dvanáct let, za podplácení šest

Gang prý ovlivňoval utkání v Česku i na Slovensku. V případě prokázání viny může civilní soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení.

Za účast v této sázkařské aféře udělila loni na jaře disciplinární komise Fotbalové asociace ČR první trest. David Placák, který naposledy působil v královéhradeckém krajském přeboru, dostal zákaz činnosti ve fotbale na pět let a pokutu 50.000 korun za to, že se pokusil ovlivnit dvě utkání třetí ligy.

Disciplinárka pak na jaře vyslechla další údajné aktéry případu Davida Jablonského z Teplic, Jana Halamu z tehdejších druholigových Bohemians Praha a také Michala Macháčka a Vítězslava Brožíka z nižších soutěží. Žádné další sankce však nevynesla.

Na Slovensku zatím padly za korupci mnohem vyšší tresty. Šestice fotbalistů, mezi které patří i bývalý slovenský reprezentant Ivan Hodúr a český obránce Tomáš Huber, byla za ovlivňování výsledků ve slovenské lize kvůli sázkám potrestána zákazem činnosti na 14 až 25 let.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články