Hlavní obsah

SAE - Japonsko 1:1, 5:4 na pen.Japonci nezvládli penalty a titul asijského mistra neobhájí

Canberra/Sydney
Aktualizováno

Fotbalisté Japonska nezvládli ve čtvrtfinále asijského mistrovství penaltový rozstřel se Spojenými arabskými emiráty a neobhájí titul z roku 2011. Penalty pomohly do semifinále také Iráku v souboji s Íránem, který i v deseti dokázal v prodloužení dát dva góly a dovést zápas k remíze 3:3, ale v rozstřelu dvakrát neuspěl. O medaile se Irák utká v semifinále s Jižní Koreou a SAE změří síly s domácí Austrálií.

Článek

Japonsko vyhrálo tři z posledních čtyř šampionátů a i tentokrát bylo favoritem, ale překvapivě skončilo už ve čtvrtfinále. Už v normální hrací době dlouho prohrávalo, ale střídající Šibasaki devět minut před koncem vyrovnal. V rozstřelu pak selhaly hlavní opory. Hned první penaltu neproměnil záložník AC Milán Honda a v šesté sérii selhal Kagawa. A jelikož hráči SAE neuspěli jen jednou, slaví teprve třetí postup do semifinále v historii. Naopak Japonsko bude v semifinále chybět poprvé od roku 1996.

Írán v ostře sledovaném derby s Irákem vedl, ale ještě před poločasem přišel o vyloučeného Púladího a soupeř to po změně stran využil k vyrovnání. V prodloužení pak Irák dvakrát vedl, ale Írán i v oslabení dokázal vždy vyrovnat. Naposledy zásluhou kanonýra Ghúčanedžháda minutu před koncem. Při penaltách ale měl větší štěstí Irák, který v osmé sérii rozhodl o postupu.

Čtvrtfinále fotbalového mistrovství Asie v Austrálii:
Canberra: Irák - Írán 3:3 (1:1, 0:1) na pen. 7:6
Branky: 56. A. Jásin, 93. Mahmúd, 116. Dauúd z pen. - 24. Azmún, 103. Púralígandží, 119. Ghúčanedžhád.
Sydney: SAE - Japonsko 1:1 (1:1, 1:0) na pen. 5:4
Branky: 7. Al Hadžerí - 81. Šibasaki.

Reklama