Hlavní obsah

Hvězdný fotbalista Figo bude kandidovat na post prezidenta FIFA

Do boje o post prezidenta Světové fotbalové federace FIFA se zapojil také bývalý nejlepší fotbalista světa Luis Figo. Dvaačtyřicetiletý Portugalec den před uzávěrkou kandidatur prohlásil v rozhovoru pro CNN, že má potřebnou podporu pěti asociací, aby mohl v květnových volbách vyzvat současného prezidenta Seppa Blattera.

Foto: Milan Malíček, Právo

Luis Figo bude kandidovat na post prezidenta FIFA.

Článek

"Neustále se zajímám o fotbal, a když se podívám na image FIFA, nejen nyní, ale za posledních pár let, tak se mi to nelíbí," prohlásil Figo. "Fotbal mi dal neskutečně moc a teď bych mu to chtěl vrátit. Během kariéry jsem si prošel všemi úrovněmi fotbalu, což mi dalo jedinečný vhled do problematiky, a věřím, že mohu být prospěšný," dodal.

Figo patřil k nejlepším hráčům na přelomu tisíciletí. V roce 2000 získal Zlatý míč a o rok později cenu FIFA pro nejlepšího hráče světa. Zářil především v dresech Barcelony a Realu Madrid, který z něj v roce 2000 udělal na čas nejdražšího hráče v historii, když za něj zaplatil 60 milionů dolarů.

Hrával také za Sporting Lisabon a kariéru zakončil v Interu Milán, pro který nyní pracuje jako ambasador. Rovněž působí ve sportovní komisi UEFA. Na kontě má také 127 startů za portugalskou reprezentaci, s níž byl ve finále ME 2004.

Proti Blatterovi, který se uchází už o pátý mandát, se tak postaví pět protikandidátů. Vedle Figa zveřejnili úmysl kandidovat také šéf nizozemského fotbalu Michael van Praag, bývalý generální sekretář FIFA Jérome Champagne, jordánský princ Ali bin Husajn a bývalý francouzský reprezentant David Ginola. Fotbalový agent Mino Raiola od svého úmyslu nakonec ustoupil. Volba proběhne 29. května.

Reklama