Hlavní obsah

Praha zaplatí zdravotní prohlídky mladých fotbalistů, patronem projektu je Malý

Praha

Sanitka na hřišti, boj o život. Tyto scény by se v rámci pražských fotbalových zápasů odehrávat neměly. Probíhající fotbalová sezóna přinesla klubům s mládežnickými družstvy z české metropole zásadní novinku v oblasti zabezpečení zdravotního stavu jejich hráčů. Za podpory magistrátu přišel Pražský fotbalový svaz s projektem „Hraj zdravý“, jehož patronem se stal bývalý ligový fotbalista Petr Malý, který ukončil kariéru kvůli srdeční vadě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vedoucí mužstva Dukly Praha Petr Malý během utkání Tipsport ligy s Vlašimí.

Článek

V posledních letech dochází poměrně často k závažným zdravotním komplikacím bez úrazových příčin u sportovců, kteří jsou zdánlivě zdraví. Na tuto skutečnost se rozhodli reagovat zástupci Pražského fotbalového svazu, kteří na počátku sezóny 2014/2015 přišli s projektem „Hraj zdravý", jenž je zaměřen na tělovýchovné lékařské prohlídky dětí a mládeže pražských fotbalových klubů. Cílem projektu je především zdravotní prevence dětí a případná včasná identifikace možných komplikací, které se posléze snadněji léčí.

Celý projekt mohl být realizován pouze za finanční podpory magistrátu, který na lékařské prohlídky vyčlenil více než 9,5 miliónu korun. Tato částka byla rozdělena mezi kluby PFS disponujícími mládežnickými družstvy a určena na úhradu nákladů na tělovýchovné lékařské prohlídky. Úkolem klubů je zrealizovat ve spolupráci s rodiči dětí lékařské prohlídky u všech svých hráčů a hráček do 18 let věku.

„Plně si uvědomujeme maximální důležitost zdraví dětí a mládeže, kterému je nutné věnovat pozornost. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli klubům pomoci v této oblasti prostřednictvím projektu 'Hraj zdravý'. Je nutné říci, že bez podpory magistrátu by nebylo možné projekt realizovat, a tak je na místě poděkovat jeho zástupcům za všechny pražské kluby, které se výchově mladých fotbalistů věnují," říká Dušan Svoboda, předseda PFS.

Našel své poslání

Patronem projektu je Petr Malý, bývalý profesionální fotbalista a hráč Dukly Praha. Svou kariéru předčasně ukončil v říjnu loňského roku, poté co v lednu zkolaboval při utkání s Táborskem a po sérii vyšetřeních mu byla diagnostikována arytmogenní kardiomyopatie, což je porucha srdečního rytmu.

I přes těžkou vlastní životní zkušenost však neváhal a rád se stal tváří projektu. „Šíření této věci beru jako malé poslání. Lidé o těchto věcech vědí málo a začnou se o ně zajímat až ve chvíli, když to zasáhne je, nebo jejich blízké. Chtěl bych, aby se to změnilo. Nic cennějšího než život přece nemáme," řekl Petr Malý.

S vybranými kluby absolvoval lékařské prohlídky, podpořil mladé fotbalisty. Na Julisce nadále působí jako vedoucí prvoligového týmu.

Reklama