Hlavní obsah

OBRAZEM: Afrika má další problém. Hanba vám, spílali fotbalisté Rovníkové Guineje fanouškům

Stačilo pár minut a na hřišti i v ochozech fotbalového stadiónu v Malabu byl naprostý chaos. Mistrovství Afriky řeší další skandál a znovu ho má na svědomí pořádající Rovníková Guinea. Její čtvrteční semifinálový duel proti Ghaně narušili zhruba sedm minut před koncem nepokoje domácích fanoušků. Rozlícený dav se nesmířil se stavem 0:3 a vyprovokoval konflikt s druhou stranou. Ghaňané, ale hlavně jejich fanoušci, se naprosto oprávněně báli o své bezpečí. Po více než půlhodinové prodlevě se duel nakonec dohrál, očekává se však, že padnou tvrdé sankce.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Uklidňovat situaci v ochozech domácích příznivců Rovníkové Guineje musel policejní vrtulník.

Článek
Fotogalerie

Ghana bez větších potíží kráčela za vítězstvím, jenže to neunesl dav fandů z Rovníkové Guineje. Chuligáni naházeli do hostujícího sektoru plastové lahve a další předměty, které v danou chvíli našli, a konflikt byl na světě. Hostující příznivci prchli z tribuny na atletickou dráhu a utkání bylo přerušeno.

Nespokojené domácí příznivce musela za použití slzného plynu a vrtulníku uklidnit policie, ghanské příznivce mezitím pořadatelé odvedli do útrob stadiónu. Několik lidí bylo zraněno.

„V jednu chvíli jsem vůbec netušil, co se děje. Až pak jsem zahlédl to násilí na tribunách," popisoval trenér ghanské reprezentace Avram Grant, který v minulosti trénoval i londýnskou Chelsea. „Nemohu říct, že by se mě to netýkalo. Necítili jsme se úplně v bezpečí," dodával izraelský kouč.

Druhý kontroverzní moment šampionátu

Řádění domácích fandů bylo druhou kontroverzí kolem guinejské reprezentace. Výběr trenéra Estebana Beckera totiž ze čtvrtfinále s Tuniskem prošel díky diskutabilnímu pokutovému kopu, za jehož nařízení v nastavení zápasu s Tuniskem byl rozhodčí Rajindraparsad Seechurn potrestán půlročním zákazem činnosti.

Sudího navíc musela o poločase před rozlícenými hráči Tuniska chránit policie, stejně jako o přestávce semifinále museli hráče Ghany před sprškou odpadků zaštítit těžkooděnci. „Z toho, co fanoušci předvedli, jsem velmi zklamaný," citovala agentura Reuters trenéra Rovníkové Guineje Beckera. „Něco takového jsem nezažil a za chování fanoušků se omlouvám. Je to velmi hanebné," kritizoval útočník Emilio Nsue vlastní příznivce.

Poslední incident bude už dnes projednávat africká konfederace a šéf ghanského svazu Kwesi Nyantakyi požaduje pro Rovníkovou Guineu tvrdý trest. „Je škoda, že náš úspěch zastínil temný mrak. Konfederace by měla rázně jednat, protože něco takového je nepřípustné," prohlásil.

Ghana se v nedělním finále utká s Pobřežím slonoviny, o den dříve se utkají Rovníková Guinea s Konžskou demokratickou republikou o bronz.

Reklama

Související témata: