Hlavní obsah

Nedvěd věří, že Juventus ustojí i zákulisní boje: Když v Itálii dominujete, máte spoustu nepřátel

Praha

Nemá to jednoduché. Zvláště teď, kdy milánský AC jen těžko polyká dominantní postavení Nedvědova Juventusu v italské lize, výhru 3:1 v sobotním vzájemném duelu pak tuplem. Přesto sportovní ředitel Staré dámy Pavel Nedvěd přiletěl na otočku do Prahy, aby se zhostil role ambasadora červnového evropského šampionátu jedenadvacítek a odtajnil ceny vstupenek na zápasy blížícího se fotbalového svátku, který bude hostit Praha, Olomouc a Uherské Hradiště.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hlavní ambasador turnaje Pavel Nedvěd zahájil v Praze prodej vstupenek na fotbalové mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

Článek

V Itálii vzniklo po vašem sobotním utkání s milánským AC malé pozdvižení, neboť soupeř vás nařkl, že jste zmanipulovali televizní grafiku jen proto, abyste dokázali, že Carlos Tévez nedával první gól z ofsajdu. To jsou vztahy mezi oběma kluby skutečně až natolik vyostřené, že se osočujete z podvodů?

Když tři a půl roku v Itálii dominujete a vyhráváte, máte logicky spoustu nepřátel. My jsme na to zvyklí. Na ataky na hřišti i mimo něj. Teď to zkusil AC Milán. Máme podle mého silnější mužstvo, což ostatně na trávníku dokazujeme, ale zákulisní boj těžko ovlivníme. Ten režíruje televize. Sky a Mediaset patřící Berlusconimu. Nechci situaci moc rozebírat. Jde o to, že jsme moc dlouho nahoře a oni se nás snaží dostat dolů. A jakýmkoli způsobem. My jsme ale dost silní na to, abychom situaci ustáli.

V Serii A to dokazujete, neboť po dvaadvaceti kolech máte náskok sedmi bodů.

Skutečně vládne spokojenost, protože jsme lehce za polovinou ligového ročníku a máme zmiňovaný náskok. Jenže teď přijde Liga mistrů, která stojí každé mužstvo hodně sil a do výsledků ligových soutěží se rovněž promítá. Proto musíme být stále v pozoru.

Očekávali jste, že v této fázi povedete ligu s takovým náskokem?

Nekoukáme na to, jaký náskok máme. V této fázi soutěže teprve ne. Přistupujeme k zápasům tak, jak jdou po sobě, protože sedm bodů představuje de facto jen dvě utkání.

Je váš Juventus schopen na výkony v italské lize navázat i v Champions League, do níž za dva týdny vstoupíte?

K favoritům rozhodně nepatříme, protože nám ke kvalitám protivníků kalibru Realu Madrid či Barcelony ještě pořád krůček chybí. Ale hrát se dá s každým.

Takže jaké jsou vaše ambice před osmifinále, kde narazíte na trápící se Dortmund?

Ambice nám nechybí, ale těžko soudit, co si o konfrontaci s Borussií dopředu myslet. V bundeslize jí to sice nejde, ale má skvělý tým a hlavně - v Evropě hraje mnohem lépe než v německé soutěži. O to bude náš úkol těžší. Proto odhaduji šance padesát na padesát.

Do Prahy jste přiletěl i přesto, že v klubu máte práce nad hlavu. Nakolik vám přemíra povinností a úkolů komplikuje život a každodenní program?

Pořád to pro mě není jednoduché, i když po nové cestě kráčím už pátým rokem. Ty první dva tři roky se člověk hledá, sbírá zkušenosti a hlavně se učí. Jedná se o absolutně odlišnou práci, takže na sobě musím stále pracovat a zlepšovat se.

Abyste to dotáhl až do křesla klubového prezidenta, což je další posun ve vaší fotbalové kariéře, o němž se v Itálii hodně spekuluje?

Jsem spokojen s rolí, kterou v Juventusu momentálně zastávám. Práce mě baví, jsem hodně vytížený, takže nepředbíhejme.

Přesto jste přijal roli ambasadora evropského šampionátu jedenadvacítek a přijel odtajnit ceny vstupenek. Organizační výbor je nasadil hodně nízko, neboť na zápasy ve skupinách se dají pořídit za stovku a na finále za 350 korun. Jak jste s nimi spokojen vy jako ambasador mistrovství Evropy?

Moc, protože lístky si bude moci pořídit skutečně každý. Žádnému fanouškovi nebude nic bránit, aby se mistrovství zúčastnil a viděl na vlastní oči kvalitní fotbal.

Odvážíte si tipovat vyhlídky českého týmu na červnovém šampionátu?

Těžko lze šance odhadovat. Mladá česká reprezentace kvalitu má, motivace představit se před vlastními fanoušky a vlastně před celou fotbalovou Evropou bude také obrovská. Ale konkurence bude pochopitelně veliká.

I třeba ta zosobněná mladou squadrou? Jak se vůbec Italové chystají na červnovou cestu do Čech?

Italové jsou hrozně nedočkaví a nejraději ze všeho by byli, kdyby se mistrovství hrálo už za měsíc. Hned po losu mě kontaktovali, mluvil jsem i s trenérem squadry. Budou hrát v moravské skupině, a proto se zajímali o stadióny, hřiště, ubytování.

Co jejich klíčoví hráči? Na které byste české fanoušky upozornil?

Hlavně na Sturara, jenž je hráčem Juventusu a kterého jsme teď stáhli z hostování v Janově, protože mu chceme dát příležitost. Ale třeba i Berardiho, což je momentálně obrovský talent celého italského fotbalu. Hraje v  Sassuolu, ale už také patří nám. To jsou dva největší tahouni mladé squadry.

A co ostatní mladí fotbalisté, kteří na šampionát přijedou? Jste na někoho obzvláště zvědavý?

Je jich spousta a nejen v českém v týmu. Vždyť na turnaji bude zastoupena celá Evropě a přijedou hráči, kteří by mohli v budoucnu působit ve velkých evropských klubech. Kvalita bude skutečně velká, takže bude z čeho vybírat a na co se dívat.

Reklama

Související témata: