Hlavní obsah

Fotbal není biatlon. Na vstupenkách jsme se nepotřebovali zahojit, proto rozumné ceny, vysvětluje Fousek

Praha

Sám byl zaskočen, s jakou rychlostí byla rozprodána první várka vstupenek na evropský šampionát fotbalových jedenadvacítek, jenž se bude v červnu konat v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti. „Od středy budou k mání další,“ ujišťuje předseda organizačního výboru Petr Fousek fanoušky, kteří se na internetu marně snažili koupit lístky. Během čtyřiadvacet hodin byly pryč nejen vstupenky na zápasy českých mladíků, ale i na duely Italů, Angličanů a Němců.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hlavní ambasador fotbalového mistrovství Evropy hráčů do 21 let Pavel Nedvěd (vlevo) a předseda organizačního výboru Petr Fousek spustili prodej vstupenek.

Článek

Nepřehnali jste to? Nenasadili jste ceny až příliš nízko? Vždyť sto korun za lístek na zápasy ve skupinách, to je opravdu vstupné za pakatel...

Měli jsme na výběr dvě varianty - stanovit vyšší vstupné a riskovat, že tribuny budou při šampionátu poloprázdné, nebo vsadit na přijatelné ceny a těšit se, že stadióny budou vyprodané. Naštěstí vyhrála druhá varianta. A jak první hodiny prodeje vstupenek ukázaly, varianta správná.

Za kolik se dají pořídit vstupenky?
zápas ve skupině100 a 200 Kč
semifinále200 a 250 Kč
finále250 a 350 Kč
případný kvalifikační zápas o postup na OH200 a 250 Kč
balíček vstupenek na tři zápasy ve skupině210 a 420 Kč

Mohli jste ale vydělat a na šampionátu se finančně zahojit...

Ale nám nešlo o finanční profit za každou cenu. Fotbal je lidovou zábavou a proto jsme chtěli, aby vstupenky na akci, jaká se u nás nikdy v minulosti nekonala a dlouhá léta konat nebude, byly dostupné všem. Navíc jsme museli brát v potaz i další akce, jež se u nás letos konají. Třeba světový šampionát v hokeji nebo  halové mistrovství Evropy v atletice.

Jenže za stovku se dnes už v kině nepodíváte pomalu ani na reklamu. Na nedávný Světový pohár v biatlonu stály vstupenky čtyři sta a v Novém Městě bylo po všechny tři dny přesto vyprodáno.

Jenže zatímco biatlon či atletika probíhají jen tři dny, takže pořadatelé se logicky snaží urvat, co se dá, šampionát jedenadvacítek potrvá dva týdny. A nám šlo o to, aby fanoušci nepřišli jen na jeden zápas, ale aby si na fotbal našli cestu třeba i čtyřikrát. Navíc jsme vycházeli i z toho, že když půjde na stadión celá rodina, už to není stovka za lístek, ale hned čtyři. Udělali jsme si samozřejmě i sondáž, kolik by byli lidé ochotni za vstupenku zaplatit. Zjistili jsme, že kdyby měla stát vstupenka pět set, fanoušci by prostě nepřišli.

S tím jste argumentovali, když jste funkcionářům UEFA předkládali ke konečnému schválení ceny vstupenek, jež jste na šampionát jedenadvacítek nasadili?

Naše argumenty jsme podpořili hlavně filosofií plných stadiónů, což byla myšlenka, kterou UEFA vysoce ocenila. Mohla náš návrh vetovat, kdyby se jí zdálo nasazené vstupné extrémně nízké nebo naopak vysoké, ale i tam si uvědomují, že ceny lístků nelze přepočítávat na eura.

Takže raději plné stadióny a přitom prodělat...

My s deficitem nepočítáme. A kdyby jen, pak se ztrátou skutečně minimální. Rozpočet je koncipován jako vyrovnaný, takže v červených číslech neskončí. Dostupné ceny vstupenek tyto kalkulace neohrozí, protože dostáváme subvenci od UEFA a máme i další vlastní příjmy.

Mimochodem - kolik vstupenek vůbec přijde do prodeje a kolik z nich bude určeno pro zájemce ze zahraničí?

Na celý šampionát přibližně 230 tisíc, přičemž každý z národních svazů, jehož tým bude na mistrovství Evropy startovat, dostal možnost objednat si určitou kvótu vstupenek. Bude záležet na něm, jak ji využije, ale dopředu víme, že největší zájem budou mít Němci a Angličané.

Právě vzhledem k zájmu Němců a Angličanů a letošním ambicím jejich reprezentačních jedenadvacítek jste mohli alespoň na finále nasadit vyšší vstupné. Vždyť dostat se za 250 korun na finále mistrovství Evropy, to představuje pro fanoušky z těchto zemí směšnou částku...

Jenže kde je zaručeno, že se Němci či Angličané do finále dostanou? Na předchozím šampionátu v Izraeli Angličané vyhořeli, prohráli všechny tři zápasy ve skupině a jeli domů. A stejně tak neuspěli Němci... Po tomto nezdaru se filosofie obou svazů sice změnila, takže třeba Angličané dávají jedenadvacítce zelenou a snaží se, aby v ní vyrostli hráči pro reprezentační áčko, ale i tak provází závěr šampionátu a složení semifinálových dvojic, resp. účastníků finále řada neznámých. Proto jsme se snažili, aby i na tato utkání byly ceny vstupenek rozumné.

Takže i díky rozumnému vstupnému třeba padne rekord v návštěvnosti na šampionátu jedenadvacítek...

Rádi bychom a věřím, že nám fanoušci pomohou, Na posledním mistrovství Evropy v Izraeli dosáhla návštěvnost hranice 160 až 170 tisíc, neboť na pět zápasů přišlo přes třicet tisíc diváků. My tak velké stadióny k dispozici nemáme, ale hranici dvou set tisíc fanoušků bychom rádi pokořili.

První várka vstupenek, kterou jste dali do prodeje, zmizela v doslova rekordním čase. Dostane se i na další fanoušky, nebo budou zažívat podobné trauma jako diváci snažící se  koupit lístky na hokejový šampionát?

Mohou být v klidu, protože vstupenek, které dáme v dalších vlnách do prodeje, je dostatek. Zápasy české reprezentace nevyjímaje... Navíc skončí platnost rezervací z první vlny, takže nezaplacené vstupenky budou rovněž dány do prodeje, který začne na webech  www.u21euro2015.cz/ vstupenky a www.ticketportal.cz  ve středu 25. února.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články