Hlavní obsah

Vaclík čekal trest pro simulanta, ale do sprch musel on. Na milost mám zapomenout, posteskl si

Praha

Cestou na nedělní trénink, jehož náplní bylo úvodní osmifinále Ligy mistrů s Portem, český brankář Basileje Tomáš Vaclík rekapituloval průběh sobotní bitvy švýcarské ligy se Sionem (1:1), při níž musel předčasně do sprch. Rozhodčí jej vyloučil těsně před poločasem po souboji s útočníkem Moussou Konatém. Jak později ukázaly televizní záběry, český gólman se protihráče ani nedotkl. Trest jej přesto s největší pravděpodobností nemine.

Vaclík zápas nedochytal kvůli ochotničení soupeře.

 
Článek

Jak jste kritický okamžik v závěru prvního poločasu, po němž jste poprvé v zápasech nejvyšší soutěže viděl červenou kartu?

Konaté dostal přihrávku za obranu, já jsem proti němu vyběhnul. Když si píchnul balón, tak jsem viděl, že ho má příliš daleko a rychle jsem dával ruce pryč. Nedošlo ani k minimálnímu kontaktu. Stoprocentně jsem se ho nedotknul. Vůbec nebylo co řešit. Absolutně jsem nemyslel, že by sudí pískal proti nám.

Byl jste následně hodně překvapený, když vás vyloučil?

Hned jak Konaté spadnul, běžel jsem pro balón, abych rozehrál. Jakmile jsem slyšel sudího písknout, myslel jsem, že dá útočníkovi žlutou kartu. Ani v nejmenším mě nenapadlo, že by chtěl napomenout mě. Když jsem se otočil a sudí si volal mě, bylo mi jasné, že je to špatné. Pak si sáhnul do zadní kapsy... Snažil jsem se ještě pobídnout Konatého, aby se přiznal. To bylo takové chytání stébla. Následně jsem přesvědčoval rozhodčího, že o faul nešlo, ale pochopitelně zbytečně.

Spoluhráči při následných diskuzích ukazovali směrem k asistentovi, který vše viděl zřetelně.

Podle tvrzení kluků asistent hlásil, že se o faul nejednalo, ale rozhodující slovo měl hlavní. Poprvé v kariéře jsem tak zažil dvojitý trest v podobě vyloučení a penalty.

Byl jste hodně vytočený, že budete pykat za smyšlený faul?

Samozřejmě jsem byl v emocích, ale snažil jsem se zachovat klid. Kdybych simulujícímu protihráči cokoliv udělal, jednalo by se z mojí strany o velkou hloupost.

Utěšovali vás spoluhráči či členové realizačního týmu?

Hlavním tématem bylo připravit kluky na druhou polovinu, kterou museli zvládnout v deseti. Odehráli to fantasticky. Moc nechybělo k obratu. Penaltu a vyloučení jsme moc neřešili. Všichni se ptali, jestli jsem se Konatého dotknul. Po utkání pak vedoucí mužstva říkal, že televizní záběry moje slova potvrzují a sudí udělal chybu.

Budete za vyloučení pykat nebo je ve hře možnost, že na potrestání nedojde?

Ptal jsem se trenéra gólmanů, ale ten mi naznačil, abych s nějakou milostí moc nepočítal. Asi automaticky musím počítat s jedním zápasem. Ač udělal chybu rozhodčí, potrestaný budu já.

Už ve středu vás čeká utkání Ligy mistrů proti Portu. Vnímáte první duel osmifinále jako šanci spravit si náladu?

Rozhodně ano. Hledíme k utkání s pokorou, ale současně cítím šanci. Chtěl bych si spravit chuť dobrým výkonem i výsledkem, protože nadcházející víkend si od chytání s největší pravděpodobností odpočinu.

Reklama

Související témata: