Hlavní obsah

Figo chce jako prezident FIFA rozšířit mistrovství světa. Až na 48 týmů!

Pokud Luís Figo uspěje ve volbě prezidenta FIFA, chce prosadit rozšíření počtu účastníků fotbalového mistrovství světa z 32 na 40, 42 nebo až 48. Bývalý portugalský reprezentant to prohlásil dnes ve Wembley, kde zveřejnil své cíle pro funkci v čele světového fotbalu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Luis Figo

Článek

Podle někdejšího hráče Barcelony, Interu Milán a Realu Madrid by mohl být turnaj rozdělen na dvě části po 24 týmech a závěrečné play off se pak konalo v jedné zemi.

"Všechny varianty prodlouží turnaje o tři až čtyři dny. Pokud by k rozšíření došlo, mělo by jít pouze o týmy z mimoevropských zemí," citoval Figa server BBC. "Nejenže bychom tak zajistili účast reprezentací z celého světa, ale také bychom vydělali víc peněz na další investice do fotbalu," dodal.

Bývalý nejlepší fotbalista světa mimo jiné navrhuje, aby se v rozmezí čtyř let polovina celkových příjmů FIFA 2,5 miliardy dolarů rozdělila mezi členské federace. Dvaačtyřicetiletý Figo by také chtěl zavést víc technologie do fotbalu včetně trestných lavic a vrátil by zpět pravidlo, kdy je hráč v ofsajdu bez ohledu na to, jestli ovlivňuje hru, nebo ne.

Vedle Figa se o funkci prezidenta FIFA ucházejí také jordánský princ a jeden z místopředsedů federace Alí bin Husajn, šéf nizozemského svazu Michael van Praag a stávající šéf FIFA Sepp Blatter, který organizaci vládne od roku 1998. Volba proběhne 29. května v Curychu.

Bylo by přínosem mít na MS více mimoevropských týmů?
Ano, MS to zpestří, bude to spravedlivější, FIFA více vydělá
65,5 %
Ano, bude to spravedlivější, ale výdělek to nepřinesle
2,5 %
Ne, kvalitě MS to ublíží, výdělek to také nepřinese
12,2 %
Ne, kvalita bude výrazně horší, i když výdělek to přinese
18,4 %
Ne, výdělek to určitě nepřinese, i když kvalita se zlepší
1,4 %
Celkem hlasovalo 3462 čtenářů.

Reklama