Hlavní obsah

Fotbalový šéf Pelta žádnou rozpolcenost necítí, pro samostatnou ligu zvedal ruku vždycky

Musela to pro něho být tak trochu schizofrenní situace. Anebo alespoň hodně rozporuplná! Jako předseda asociace měl při sezení s vlastníky klubů hájit zájmy fotbalového hnutí, jako majiteli ligového Jablonce se ale Miroslavu Peltovi myšlenka na samostatnou ligu vždy zamlouvala a pořád zamlouvá. „Já pro její osamostatnění zvedal ruku vždycky,“ netajil, že po celých uplynulých deset let odtržení profesionálních soutěží preferoval a názor nezměnil ani teď, kdy sedí na Strahově v předsednickém křesle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šefové FAČR Miroslav Pelta (vlevo) a jeho místopředseda a zároveň šéf ligy Dušan Svoboda.

Článek

„A to přesto, že musím zároveň hájit zájmy fotbalového hnutí," přiznal čtyřiadvacet hodin poté, co úterní ligové shromáždění deklarovalo, že se I. a II. liga míní vydat vlastní cestou.

Majitelé klubů se vyslovili jasně

„Nejen zmiňované shromáždění, ale i majitelé klubů toto přání vyjádřili. Myslel jsem, že tři čtyři kluboví vlastníci budou proti, ale na společné schůzce se vyslovili všichni zcela jasně. Dali nám signál, proti němuž se nemůžeme postavit," ví Pelta, že už není cesty zpátky.

Podle něho je teď už jen otázkou, kdy liga převezme vládu sama nad sebou. Podle asociačního místopředsedy a ligového šéfa Dušana Svobody by k tomu mohlo dojít už od příští sezóny.

Spory přijdou, až půjde o peníze

„Pravdou je, že při dosavadních jednáních jsme na žádné třecí plochy zatím nenarazili, ale ty se objeví. Zvláště, až půjde o peníze," není Pelta zdaleka tak velkým optimistou, jako Svoboda.

A o peníze půjde, protože liga toužící po samostatnosti chce kupříkladu participovat na ziscích, které do asociační pokladny přináší reprezentace a hlavně pak její starty na závěrečných turnajích mistrovství Evropy, případně světa.

„Jenže v takové bundeslize je to právě naopak - ligové kluby dávají procenta ze zisků z televizních a reklamních práv do fotbalového hnutí," nastiňuje strahovský šéf jeden z problémů, na který při dalších jednáních docela určitě dojde.

I proto si Pelta zachovává střízlivý odstup a nechce žonglovat s termíny. „Ve vyspělých fotbalových zemích samostatnou ligu mají, takže se těžko můžeme proti této myšlence stavět. Nedovedu si představit, že bychom se postavili proti. I naším zájmem přece je, abychom měli nejen úspěšnou reprezentaci, ale i kvalitní a silnou ligu s patřičnou prestiží a  image. Vždyť to by pak sebou neslo i vyšší příjmy a třeba i výnosy z prodeje televizních práv, jejichž cena je v tuzemsku poddimenzovaná."

Valná hromada musí odtržení posvětit

Teď jde o to, jak rychle dojde k dohodě a jak promptně se podaří vyřešit nástrahy, jež se na cestě za osamostatněním I. a II. ligy objeví. O takové komisi rozhodčích se diskuse nepovedou, protože ta podle reglementu UEFA musí zůstat v područí národních svazů, ale třeba disciplinární komise by měla patřit pod křídla Ligové asociace. Národní pohár rovněž zůstane v držení FAČR, smlouvy na televizní a reklamní práva, které uzavřela společnost STES, budou v platnosti až do roku 2018.

„Čas hraje proti nám. Jednou věcí je vize, druhou pak reálný proces. Zvláště, když osamostatnění ligy musí schválit asociační valná hromada, do jejíhož červnového jednání bychom měli vše stihnout," připomíná opatrně Pelta.

Reklama