Hlavní obsah

Brno chce za symbolickou cenu pronajmout stadión Švancarovi

Brněnští radní dnes schválili záměr pronájmu pozemku stadionu Za Lužánkami včetně stavby skupině kolem fotbalisty Petra Švancary, která se pokouší chátrající stadion opravit. Cena bude symbolická, například jedna koruna, řekla dnes novinářům náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL). Podle ní je totiž potřeba celou situaci uvést do souladu s legislativou.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Stadión Za Lužánkami je v zanedbaném stavu, Petr Švancara to chce změnit.

Článek

Práce k obnově fotbalového stadiónu začaly v únoru kvůli tomu, aby se mohl Švancara v červnu rozloučit s kariérou na stadiónu, kde začínal. Stadión leží od konce září 2001 ladem a pomalu chátrá. Trávník zarostl lebedou a na tribunách vzrostly náletové dřeviny.

Vedení Brna iniciativě Švancary fandí. "Areál je však několik let zavřený a nynější brigády se na něm konají takříkajíc nadivoko. Proto vše chceme uvést v legislativní soulad. Schválili jsme záměr pronájmu, který vyvěsíme," sdělila Liptáková.

Kvůli tomu si může stadión skupina kolem Švancary zdarma nebo za symbolickou částku pronajmout. "Je ale zřejmé, že prostor není provozuschopný sportovní areál, ale jakási plocha pro rozloučení," doplnila Liptáková.

Firmy se hlásí na pomoc

Švancara chce vzkřísit slavnou historii fotbalového stadiónu Za Lužánkami při rozlučce s kariérou 27. června. První etapa prací k obnově odstartovala 21. února. Za nápadem stáli spolu se Švancarou brněnští fanoušci, kteří si dlouhodobě přejí návrat ze stísněných a nevyhovujících prostor stadionu v Králově Poli zpět za Lužánky. Pořadatelé rozlučky přitom původně očekávali, že stadión upraví brigádně svépomocí.

"Přihlásilo se ale několik firem, které se nabídly, že sponzorsky vypomohou s odbornými profesemi. Jméno Švancara má v Brně velký zvuk. Dobrovolníci proto budou k dispozici jen v omezeném množství na pomocné práce. Chceme vše za čtyři měsíce stihnout," vysvětlil jeden z hlavních iniciátorů akce Marek Fišer z hnutí Žít Brno.

Rekord víc než čtyřicetitisícová návštěva

Stadión Za Lužánkami vznikl na začátku padesátých let minulého století. Zbrojovka na něm pod vedením trenéra Josefa Masopusta vybojovala v roce 1978 svůj dosud jediný mistrovský titul. V období největší slávy brněnského fotbalu byly běžné více než dvacetitisícové návštěvy. Rekordem je však 44 120 diváků na utkání Boby Brno a Slavia Praha z roku 1996.

Stadion ale postupně chátral a přestal vyhovovat bezpečnostním požadavkům. Od konce devadesátých let neměli lidé přístup na horní tribunu a prvoligovým normám neodpovídaly ani další prostory, což postupně vedlo k zavření. Od té doby bylo vypracováno mnoho studií na nový stadion ve stejné lokalitě, žádná se ale nestala skutečností kvůli penězům nebo z důvodu pozemkových sporů. "Akcí bych chtěl upozornit na to, že stadion Za Lužánkami stále stojí. A tím chci oprášit i myšlenku na jeho obnovení," řekl Švancara.

Reklama

Související témata: