Hlavní obsah

Fotbalista Eto'o byl oceněn za boj proti rasismu

Kamerunský fotbalový útočník Samuel Eto'o byl oceněn za svou práci v boji proti rasismu. Čtyřiatřicetiletý hráč janovské Sampdorie obdržel od Evropské rady pro toleranci a usmíření (ECTR) Evropskou medaili tolerance.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Kamerunský fotbalista Samuel Eto´o Soccer byl oceněn za boj proti rasismu.

Článek

Prezident ECTR Vjačeslav Kantor uvedl, že čtyřnásobný nejlepší fotbalista Afriky byl oceněn za svou "oddanost v boji proti projevům rasismu a nesnášenlivosti a také za to, jak proti rasistům vystupuje".

V roce 2005, kdy ještě Eto'o střílel jeden gól za druhým v dresu Barcelony, se stal při utkání na hřišti Zaragozy terčem útoků domácích fanoušků. Ti ho častovali hanlivými pokřiky, a kdykoli se dostal k míči, přidali i opičí zvuky.

"Toho dne jsem se rozhodl postavit se rasismu, bojovat proti němu a všem urážkám, ať už k nim dochází na stadionu nebo mimo něj," prohlásil Eto'o. V následující sezoně, kdy se situace opakovala, chtěl na protest odejít ze hřiště, ale spoluhráči ho nakonec přesvědčili, aby zápas dohrál.

Evropská medaile tolerance je ocenění, jež ECTR zavedla v roce 2008 a které je udělováno za mimořádný přínos v boji proti rasismu a jiným formám netolerance či extremismu. Jako první byl o dva roky později oceněn španělský král Juan Carlos I.

Reklama