Hlavní obsah

Bronzový balón vandalové ukradli, Masopusta naštěstí nikoli

Bronzový balón ukradli, Masopustovu suchu stojící před vstupem na Julisku naštěstí vandalové nepoškodili. "Člověk, který to udělal, je ubohej, jestliže tohle mu stačí ke spokojenosti,“ povzdechl si legendární fotbalista Josef Masopust, který se dlouho bránil, aby jeho socha na prostranství před dejvickým stadiónem vůbec stála.

Odhalení sochy Josefa Masopusta - Ilustrační videoVideo: Sport.cz

 
Článek

Teď už tam dílo akademického sochaře Josefa Nálepy stojí třetím rokem. Sáhnout na ni nikoho zatím nenapadlo, až v noci ze středy na čtvrtek neznámý pachatel ukradl bronzový míč, jenž byl součástí podstavce.

„Lidé jsou všelijací, samozřejmě mě mrzí, že socha je poškozená. Ale co se dá dělat," reagoval na zprávu o počínání vandalů Masopust, jenž po dlouhém přemlouvání nakonec souhlasil, aby v květnu 2012 při příležitosti padesátého výročí zisku stříbrných medailí na mistrovství světa 1962 v Chile byla socha prvního českého držitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy přece jen slavnostně odhalena.

„Míč nám ulomili a ukradli, Josefa Masopusta však naštěstí nikoli, což je dobrá zpráva," snažil se přejít nepříjemnou událost žertem předseda výkonného výboru Klubu přátel Josefa Masopusta Josef Hora.

„Odlomený míč brzy vrátíme na své místo, aby se Pražané a příznivci Josefa Masopusta mohli opět potěšit sochou fotbalisty století v plné kráse", ujistil za Klub Masopustových přátel, jenž se postaral nejen o zmíněnou sochu, ale v minulých dnech třeba i o vydání proslulé knihy Oty Pavla Dukla mezi mrakodrapy po rovných padesáti letech.

Publikace vyšla přesně padesát let po prvním vydání a co je nejzajímavější - v původním formátu, grafické úpravě a se stejnými fotografiemi.

Reklama